АМЕРИ ЈЕ ЗОВУ "ЦРНА РУПА": Откривено зашто су Путинове подморнице Пројекта 636 најтише на свету

Novosti online

28. 03. 2021. у 12:02

ПОДМОРНИЦУ „Велики Новгород“ Пројекта 636 „Варшавјанка“ на Западу називају „Црна рупа“ због њене неприметности и нечујности. Командант електромеханичког бојевог дела ове подморнице Денис Бајрачни објаснио је за телевизију „Звезда“ да се невидљивост и нечујност подморнице постиже захваљујући посебној конструкцији мотора.

АМЕРИ ЈЕ ЗОВУ ЦРНА РУПА: Откривено зашто су Путинове подморнице Пројекта 636 најтише на свету

FOTO: Depositphotos/ilustracija

- Користимо штедљиви мотор којим се управља из петог одељења због мање потрошње енергије, а за уштеду електричне енергије користимо га у подводном положају - објаснио је Бајрачни.

Командант је објаснио да се погон налази у шестом одељењу подморнице, а уз помоћ две додатне осовинске линије „Велики Новгород“ може у месту да изведе маневре окретања.

- Овде постоје две додатне осовинске линије које нам омогућавају рад у разним правцима. Брод може да се окрене у месту и можемо слободно да пристанемо без хаварија или удара - нагласио је подморничар.

Прва у сериији дизел-електричних подморница Пројекта 636 за Тихоокеанску флоту била је подморница „Петропавловск Камчатски“ која је већ предата флоти, као и друга „Волхов“. Ове године оне ће прећи из Санкт Петербурга у Владивосток. Крајем 2019. године положене су трећа и четврта слична подморница – „Магадан“ и „Уфа“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)