НЕМАЧКИ РАЗЛОЗИ ЗА КУПОВИНУ “СПУТЊИКА ВЕ”: Због овога би ЕУ требало да купи руске вакцине

Новости онлине

27. 03. 2021. у 21:24

ЕВРОПСКА унија би требало да купи руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), чија је ефикасност потврђена, пише немачки лист „Ханделсблат“, додајући да за то постоје три разлога.

НЕМАЧКИ РАЗЛОЗИ ЗА КУПОВИНУ “СПУТЊИКА ВЕ”: Због овога би ЕУ требало да купи руске вакцине

Фото: Танјуг

Аутор чланка Матијас Брухман наводи да би, као прво, куповина руске вакцине ублажила напетост у односима Русије и Европске уније. Друго, многи људи који верују руском председнику Владимиру Путину више него европским политичарима желеће да се вакцинишу „Спутњиком Ве“ (Sputnik V), што би убрзало формирање неопходног колективног имунитета, додаје новинар.

„Русија је са научног становишта способна да постигне велике успехе у медицини, што је доказано још у време Совјетског Савеза. Источна Немачка је захваљујући полио вакцини успела да искорени ту болест раније, него Западна Немачка“, подсећа немачки новинар.

Трећи разлог због кога би ЕУ требало да купи руску вакцину, према мишљењу Брухмана, је чињеница да је главна ствар у борби против пандемије – користити све што помаже.

Он подсећа да „Спутњик Ве“ (Sputnik V) желе да купе и премијери појединих немачких савезних држава, као и представници федералне владе. Уколико ЕУ блокира куповину руске вакцине, набавком би требало да се бави директно Берлин, сматра Брухман.

Фото АП

„То је исправан захтев. Такође је исправно да се то учини што пре. Уосталом, као и у случају са западним вакцинама, споразуми се склапају пре него што Европска агенција за лекове (ЕМА) региструје вакцину. ЕМА сада проверава 'Спутњик Ве' (Sputnik V), а Мађарска и Словачка већ користе вакцину након регистрације на националном нивоу“, закључује новинар.

Подсетимо, тренутно руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) пролази процедуру постепене експертизе у европском регулатору за лекове ЕМА. Та процедура претходи формалном захтеву ЕМА за регистрацију вакцине на тржишту ЕУ.

Притом, европски комесар за питања унутрашњег тржишта Тери Бретон је изјавила да Европи неће бити потребна руска вакцина, јер су у ЕУ одобрене четири друге вакцине против короне, што ће бити довољно за стварање колективног имунитета.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)