ПЕСКОВ ДАО НАГОВЕШТАЈ. Одговор на питање коју је вакцину Путин примио против короне крије се у овим речима?

Novosti online

26. 03. 2021. у 23:43

ПОРТПАРОЛ Кремља Дмитриј Песков потврдио је да је руски председник Владимир Путин у уторак примио једну од руских вакцина против корона вируса, али је одбио да обелодани коју.

ПЕСКОВ ДАО НАГОВЕШТАЈ. Одговор на питање коју је вакцину Путин примио против короне крије се у овим речима?

Фото: ЕПА

Са становишта Пескова, то није претерано важан детаљ.

Суочен са питањима новинара, једноставно је тврдио да су "све три руске вакцине апсолутно поуздане, апсолутно ефикасне и апсолутно безбедне“.

Међутим, он то, барем за сада, не може да тврди. Три руске вакцине - Спутњик В (првобитно регистрован као Гам-ЦОВИД-Вац), ЕпиВацЦорона и ЦовиВац регистровало је руско Министарство здравља, али за друге две још нису објављене ефикасности и безбедности.

Студија ефикасности вакцине ЕпиВацЦорона је у току, али још нема изјава о резултатима. А Центар Чумаков још није почео да проучава ефикасност вакцине ЦовиВац.

Што се тиче безбедности ове две вакцине, постоје прелиминарни подаци добијени на малој групи добровољаца, али они тек треба да буду објављени у научним часописима.

До сада постоје само објављени подаци о ефикасности и безбедности за Спутњик В.

Фото: АП

ДА ЛИ ЈЕ ПЕСКОВ ДАО НЕКИ НАГОВЕШТАЈ?

- Ово је била прва доза, сходно томе, друга је за три недеље - рекао је портпарол Кремља на питање да ли ће Путин бити ревакцинисан.

Он тиме није прецизирао коју је вакцину Путин примио, али је свакако сузио опције.

Корисници Твитера одмах су претпоставили да се Песков позива на Спутњик В, јер ова вакцина има две различите дозе које се дају са три недеље размака. Међутим, проблем са овом претпоставком је то што ЕпиВацЦорона такође захтева две дозе, које се у складу са упутствима дају у "интервалу од најмање 14 до 21 дан“.

То значи да се не може искључити могућност да је Путин добио вакцину ЕпиВацЦорона, мада је то мање вероватно. То би ово био и прилично чудан избор, с обзиром на то да постоји много више научних података о Спутњику В него о овом цепиву.

Вакцина ЦовиВац не се дефинитивно не уклапа у опис јер се ово цепиво даје у размаку од две недеље.

Песков је открио и да Путин, други дан од вакцинације, и даље нема нежељене реакције на цепиво и да се добро осећа.

- Председник нема споредне ефекте, осећа се добро и добро је поднео вакцину - рекао је Песков.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)