ДОГОВОР САД И КИНЕ ИЛИ КАТАСТРОФА: Кисинџер поручио да је варница довољна да запали свет

Танјуг

26. 03. 2021. у 19:28

БИВШИ амерички државни секретар Хенри Кисинџер сматра да свет може ући у опасно раздобље какво је претходило Првом светском рату, уколико САД не постигну споразум са Кином о новом глобалном поретку који ће да гарантује стабилност.

ДОГОВОР САД И КИНЕ ИЛИ КАТАСТРОФА: Кисинџер поручио да је варница довољна да запали свет

Фото: ЕПА

Ројтерс преноси да је Кисинџер поручио на догађају у организацији Четам хауса да је кључно питање да ли САД и њихови западни савезници могу да постигну сагласност са Кином о новом светском поретку.

Утицајни амерички дипломата је мишљења да ако се то не догоди и ако западни савезници по том питању не постигну споразум са Кином, може доћи до ситуације сличној оној у Европи пред Први светски рат, и неки вишегодишњи сукоби у неком тренутку могу да измакну контроли.

Фото:

Кисинџер је нагласио да је сада много опасније него што је било тада, јер високотехнолошко наоружање обе стране може довести до сукоба несагледивих размера.

Ројтерс подсећа да је овај амерички дипломата, сада 97-годишњак, утицао на неке од најважнијих догађаја 1970-их док је обављао функцију америчког државног секретара под председницима Ричардом Никсоном и Џералдом Фордом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)