КОРОНА НИЈЕ ВЕШТАЧКИ ВИРУС: Кинески званичници представили истраживање о пореклу ковид-19

Танјуг

26. 03. 2021. у 14:52

КИНЕСКИ званичници представили су данас дипломатама истраживање о пореклу корона вируса уочи објављивања дугоочекиваног извештаја експертског тима Свестке здравствене организације (СЗО).

КОРОНА НИЈЕ ВЕШТАЧКИ ВИРУС: Кинески званичници представили истраживање о пореклу ковид-19

Фото: АП

У извештају АП се наводи да је данашњи брифинг био покушај да Кина представи своје гледиште о извештају СЗО који се "заплео" у дипломатске препирке, јер су САД и неке друге земље поставиле питање опритисцима које Кина наводно врши на екпертски тим, док Кина оптужује своје критичаре да политизују научну студију.

- Наш задатак је да демонстрирамо отвореност и транспарентност. Борили смо се против пандемије на транспарентан начин и немамо шта да кријемо - поручио је Јанг Тао, званичник кинеског министарства спољних послова.

Није, међутим, јасно када ће бити објављен коначни експертски извештај с обзиром да би две стране требало да се сагласе о садржају тог документа.

Након исцрпних расправа експерти су гласали о хипотезама на који је начин вирус доспео у Вухан и сагласили се да је највероватније дошао преко два могућа извора животињског порекла и преко смрзнуте хране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)