КИНЕЗИ ЗАПРЕТИЛИ АМЕРИКАНЦИМА И ЊИХОВИМ САВЕЗНИЦИМА: "Погледајте мапу света - ако нас изнервирате, тешко ћете изаћи на крај"

Новости онлине

24. 03. 2021. у 22:45

КИНЕСКО министарство спољних послова позвало је чланице алијансе „Пет очију“ да уђу у 21. век и престану да посматрају Пекинг као династију Ђинг, након што су земље тог савеза оптужиле Кину за кршење људских права.

КИНЕЗИ ЗАПРЕТИЛИ АМЕРИКАНЦИМА И ЊИХОВИМ САВЕЗНИЦИМА: Погледајте мапу света - ако нас изнервирате, тешко ћете изаћи на крај

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Суа Чунјинг позвала је на конференцији за штампу државе савеза „Пет очију“ (Аустралију, Канаду, Нови Зеланд, Велику Британију и САД) да престану да се мешају у унутрашње ствари Кине. 

Суа је рекла да чланице савеза треба да пређу у 21. век и схвате да се данашња Кина веома разликује од династије Ђинг. Она је навела да ових пет држава подсећају на савез осам држава који је напао и опљачкао северну Кину 1900. године.

- Кина сада није Кина од пре 120 година. Кинези нису раздражљиви, али ако их неко иритира, тешко ће изаћи на крај са њима - нагласила је.

Доводећи у питање легитимитет ових држава да прозивају Кину због наводних кршења људских права, портпаролка је изјавила да Уједињене нације имају више од 190 држава чланица и неколико савеза попут „Пет очију“ не могу представљати међународну заједницу.

Додала је и да је подршка критикама Кине оскудна, преноси РТ.

- Само погледајте мапу света и знаћете да Кина има пријатеље широм света. О чему да бринемо? - истакла је она.

Њени коментари уследили су након што су многе западне државе критиковале кинеске извештаје о људским правима и увеле санкције против званичника умешаних у наводне кршења права у Синђијангу. У уторак су Аустралија и Нови Зеланд у заједничкој изјави поздравили одлуку САД, ЕУ, Канаде и Велике Британије да уведу санкције високим кинеским званичницима.

Пекинг негира оптужбе и позива Запад да престане да се меша у кинеске унутрашње ствари.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)