ИТАЛИЈАНИ ДРАСТИЧНО МЕЊАЈУ СТРАТЕГИЈУ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Дошло је до необјашњивих регионалних аномалија у имунизацији старије популације

Милица Остојић (Рим)

24. 03. 2021. у 15:58

ДО ДАНАС је у Италији вакцинисано 8.112.000 становника првом дозом, од 51 милион који треба да буде вакцинисан. Влада је одлучила да промени стратегију вакцинисања због брже имунизације становништва, јер се дошло до необјашњивих регионалних аномалија у вакцинисању старије популације.

ИТАЛИЈАНИ ДРАСТИЧНО МЕЊАЈУ СТРАТЕГИЈУ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Дошло је до необјашњивих регионалних аномалија у имунизацији старије популације

Фото: Депоситпхотос

Негде је становништво преко 80 година и са великим степеном осетљивости на заразу од корона вируса због претходних болести вакцинисано готово у потпуности а негде се стигло само до једне трећине, зато је ургентно именован нови човек Цивилне заштите који је донео и нову стратегију у вакцинисању: "у сваком граду се успоставља један центар за одређивање вакцинисања по старосној структури али по јединственом државном а не регионалном прописивању".

До сада је вакцинисано око 200.000 становника дневно а сада треба да се стигне до 500.000, то би требало да буде резултат координације државе и региона. И све под условом да фармацеутске компаније достављају вакцине на време. Све су то предуслови да се „крајем ове године стигне до повратка, макар делимично, нашем некадашњем животу“, саопштава нови први човек Цивилне заштите Италије Фабрицио Курћо.

Јучерашњи број преминулих у Италији увећан је у једном дану за 551 случај, што је алармирало санитарне власти, након чега је премијер Марио Драги сазвао ургентно стручњаке из Техничко-научног комитета и министра за Здравље Роберта Сперанцу да размотре свеукупно стање пандемије како у Европи тако и у Италији јер се смртност на Апенинима вратила на бојеве с краја јануара ове године, а порастао је и број на интензивној терапији.

Садашње мере затворене Италије остају на снази до 6 априла али ће за нову одлуку о евентуалном отварању или наставку затворене земље бити неопходан нови Декрет којег ће премијер изнети на Парламент. Гласови из седишта премијера Драгија говоре о могућности продужавања садашњих мера до 15 априла, за многе економске активности као и јавне услуге а одлука ће уследити пратећи кривуљу корана вируса у сусрету са новим варијантама које незадрживо јуре у Италији.

Разговара се конкретно о могућем отварању школа, само за најмлађе чак и у црвеним зонама, у тренутку када епидемиолошки подаци буду донели мало охрабрења.

И опет у закључку шта ће донети дани после 6 априла све се своди на то да отварање може да уследи када "узлети масовније вакцинисање", а то је условљено пристизањем више вакцина, по плану од половине априла, а потом се рачуна и на увећање температура у Италији у летњим месецима да би се стигло до онога што се зове „делимични повратак у нормалан живот“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)