АНКАРА САОПШТИЛА ВАШИНГТОНУ: "За нас је питање куповине С-400 свршена ствар!"

Новости онлајн

24. 03. 2021. у 14:31

ШЕФ турске дипломатије Мевлут Чавушоглу је саопштио државном секретару САД да је питање С-400 за Анкару завршено.

АНКАРА САОПШТИЛА ВАШИНГТОНУ: За нас је питање куповине С-400 свршена ствар!

Фото: ЕПА

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу је саопштио државном секретару САД да је питање С-400 за Анкару завршено.

- Поново смо га подсетили зашто је Турска купила С-400 од Русије. Комплекси су купљени, и сада је то питање затворено - рекао је Чавушоглу турским новинарима у Бриселу.

Разговор званичника Турске и САД одржан је на маргинама самита шефова дипломатија држава-чланица НАТО-а у Бриселу.

Подсетимо, медији су писали да је Вашингтон предлагао Анкари да одустане од руских система С-400 за 100 милијарди долара, али Турска није пристала. Уместо тога, изразила је спремност да купи од Русије други комплет С-400 под условом предаје технологије.

Испоруке руских ПВО система С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и Сједињених Америчких Држава, почеле су средином јула 2019. године. Вашингтон је захтевао да Анкара одустане од договора и заузврат купи америчке системе „Патриот“, претећи да ће одложити или чак отказати продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ће увести санкције у складу са Законом о супротстављању америчким противницима посредством санкција.

САД су касније увеле санкције Секретаријату одбрамбене индустрије Турске и његовом директору Исмаилу Демиру, као и тројици физичких лица у земљи „повезаних са Русијом“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)