ФАЈЗЕР РАЗВИЈА ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ: Почиње прва фаза тестирања

Танјуг

24. 03. 2021. у 12:11

АМЕРИЧКА компанија Фајзер саопштила је да се у САД спроводи прва фаза испитивања лека против корона вируса.

ФАЈЗЕР РАЗВИЈА ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ: Почиње прва фаза тестирања

Фото: П. Милошевић

Лек, који се узима орално, и чији је радни назив ПФ-07321332, показао је снажну ин витро антивирусну активност против вируса ковид-19, као и против других корона вируса, што указује на његов потенцијал при употреби у лечењу вируса, наводи се у саопштењу компаније објављеном на сајту.

- Борба са пандемијом ковида-19 захтева превенцију вакцином и циљани третман за оне који се заразе вирусом. С обзиром на начин на који вирус мутира и континуирани глобални утицај ковида-19, чини се вероватним да ће бити пресудно имати приступ терапијским опцијама и сада и ван пандемије - изјави је научни директор и председник компаније Фајзер за светска истраживања, развој и медицину Микаел Долстен.

Према његовим речима, лек ПФ-07321332 може да буде потенцијална орална терапија која се може прописати код првих знакова инфекције, без потребе да се пацијенти хоспитализују или налазе на интензивној нези.

Компанија наводи да лек делује тако што се инхибитори протеазе везују за вирусни ензим чиме спречавају умножавање вируса у ћелији.

Такође, у току је и испитивање лека ПФ-07304814 који се даје интравенски пацијентима оболелим од корона вируса и тренутно је у току и његова прва фаза испитивања на пацијентима који се налазе на болничком лечењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)