ХОЋЕ РУСИЈУ ДА ИСКЉУЧЕ ИЗ SWIFT: Песков – Спремни смо и за такав сценарио

Танјуг

22. 03. 2021. у 17:40

ПОРТПАРОЛ председника Русије Дмитриј Песков каже да у оквиру залагања, пре свега Сједињених Држава, да се прошире антируске санкције не искључује могућност да Русија буде искључена из међународне банкарске SWIFT мреже.

ХОЋЕ РУСИЈУ ДА ИСКЉУЧЕ ИЗ SWIFT: Песков – Спремни смо и за такав сценарио

Фото: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

"Не мочемо искључити ниједну од потенцијалних претњи. Те акције су неразумне и непредвидиве, стога нас, наравно, ова ситуација обавезује да будемо у приправности", рекао је Песков данас новинарима, упитан да ли Кремљ очекује потенцијално искључење Русије из глобалног међубанкарског телекомуникационог система, преноси Раша тудеј.

Вашингтон годинама прети искључењем Русије из Друштва за светске међубанкарске финансијске телекомуникације (SWIFT).

Москва је одговорила тако што је створила домаћу алтернативу за прекограничну међубанкарску комуникацију названу Систем за пренос финансијских порука (СПФС), који треба да буде повезан са кинеским прекограничним мебјубанкарским системом плаћања ЦИПС и будућим индијским механизмом плаћања.

Руски платни систем такође ће сарађивати са иранским СЕПАМ-ом, будући да иранске банке нису имале приступ SWIFT-у од 2018. године након што су САД поново увеле санкције Техерану.

SWIFT је финансијска мрежа, са седиштем у Белгији, која омогућава прекограничне трансфере велике вредности банкама-чланицама широм света, а у чијем борду су и шефови америчких банака. Ова мрежа подржава већину међубанкарских порука, повезујући преко 11.000 финансијских институција у више од 200 земаља и територија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)