ТЕРОР БРИТАНСКИХ НЕНОНАЦИСТА: Група "Зоненкриг дивижн" проглашена терористичком у Аустралији

Д. Д. С.

22. 03. 2021. у 15:30

БРИТАНСА неонацистичка организација "Зоненкриг дивижн" (СКД) прва је ултрадесничарска група која је у Аустралији оглашена као терористичка.

ТЕРОР БРИТАНСКИХ НЕНОНАЦИСТА: Група Зоненкриг дивижн проглашена терористичком у Аустралији

Фото С. Јанковић

Група СКД се придружила списку од 27 забрањених организација у Аустралији, које су се до сада водиле као џихадистичке, или сепаратистичке, групе.

СКД је изданак "Атомвафен дивизије", покрета без вође који је потекао из САД, а базира се на неонацистичким терористичким организацијама из 1970-их и 1980-их година прошлог века.

- СКД се држи гнусне, насилне идеологије која подстиче усамљене терористе жељне да нанесу значајну штету нашој земљи - рекао је Питер Датон, аустралијски министар унутрашњих послова.

Шеф аустралијске обавештајне агенције АСИО Мајк Берџис рекао је да су СКД и друге десничарске групе чиниле 40 одсто истрага повезаних са тероризмом спроведених у тој земљи током протеклих 12 месеци.

Пре две године тинејџерски неонациста затворен је у Британији заједно са још једним чланом СКД због тероризма. Он је позивао на насиље против британскиг принца Харија, проглашавајући га "издајником расе" после брака са америчком глумицом Меган Маркл. А наоружани Аустралијанац убио је исте те године 51 верника у џамијама у новозеландском граду Крајстчерчу.

Аустралијска безбедносна обавештајна организација рекла је да се претња крајње деснице "повећала" и постала "трајна претња".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)