БЕРЛИН КРИТИКОВАО ТУРСКУ: Због одлуке да се повуку из Истанбулске конвенције послат погрешан сигнал Европи и женама

Танјуг

20. 03. 2021. у 21:09

ОДЛУКА Турске да се повуче из Истанбулске конвенције, начињене 2011. године у циљу заштите жена од насиља у породици, послала је погрешан сигнал Европи и женама Турске, саопштено је данас из немачког Министарства спољних послова.

БЕРЛИН КРИТИКОВАО ТУРСКУ: Због одлуке да се повуку из Истанбулске конвенције послат погрешан сигнал Европи и женама

Фото: ЕПА

- Ни културне, ни верске, ни друге националне традиције не могу бити изговор за игнорисање насиља над женама - рекла је портпаролка немачког Министарства, преноси Ројтерс.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган одлучио је да иступи из међународног споразума о заштити жена упркос апелима активиста који тај документ виде као кључни инструмент у борби против растућег породичног насиља.

Иако је у Турској евидентиран пораст насиља у породицу током протекле године, званична Анкара одлучила је да иступи из споразума који је под покровитељством Савета Европе усаглашеног у Истанбулу и који је Турска потписала 2011. године, пренео је Ројтерс.

- Женска права су загарантована нашим законима, пре свега Уставом. Наш правосудни систем је динамичан и довољно снажан да примењује нове законске мере када је то потребно - изјавила је министарка за породицу, рад и социјалну политику Турске Зехра Зумрут, не наводећи прецизно из којих је разлога Турска одлучила да иступи из међународног споразума.

Међутим, турски конзервативни кругови, који се противе родној равноправности, сматрају да међународни споразум подрива породичну структуру, охрабрује насиље и промовише хомосексуалност.

Критичари упозоравају да ће овај потез Анкаре додатно од ЕУ удаљити Турску, која тежи уласку у Унију, додаје Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)