ВАКЦИНЕ ЈАЧЕ ОД БОЈЕВИХ ГЛАВА: САД секу грану утицаја у Јужној Америци – Русија и Кина доминирају

Новости онлине

19. 03. 2021. у 01:06

ДОК Русија и Кина покушавају да испоруче вакцине Латинској Америци тешко погођеној короном, САД их себично оптужују за коришћење пандемије у сопствене сврхе.

ВАКЦИНЕ ЈАЧЕ ОД БОЈЕВИХ ГЛАВА: САД секу грану утицаја у Јужној Америци – Русија и Кина доминирају

"Спутњик V" стигао у Словачку / Фото Танјуг-АП

Таквим односом убзано секу „грану“ свог утицаја у Јужној Америци али и показују да су данас вакцине јаче средство међународног ауторитета од бојевих глава.

САД поново претећи мотре на Русију. Овог пута на „листу штетних утицаја“ доспела је и – вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Шеф Јужне команде Оружаних снага САД-а адмирал Крејг Фалер у уторак је изјавио да Пентагон пажљиво прати активности Москве у Латинској Америци и упозорио да САД хитно треба да реагују како не би изгубиле предност у западној хемисфери.

Како је адмирал навео у извештају Комитету за оружане снаге америчког Сената, Русија има споразуме са Венецуелом и Никарагвом који омогућавају руској војној флоти да упловљава у њихове територијалне воде. Он је констатовао да је Русија од 2008. године повећала своје војно присуство у том региону.

Истовремено, Фалер је оптужио Русију и Кину за коришћење „медицинске дипломатије“ и пандемије вируса корона за своје интересе, чиме су у сферу руског утицаја која брине Пентагон укључене и вакцине против вируса корона – амерички војници истичу да је 13 земаља Латинске Америке склопило са Русијом споразум о вакцини.

Фото: Танјуг

БИТКА ЗА ВАКЦИНЕ У ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ

Некадашњи дописник из Северне и Јужне Америке Борислав Лалић за Спутњик напомиње да је вакцина постала политички инструмент у прегањању између Истока и Запада, јер поседовање цепива више није само ствар политичког престижа, већ и капитала. Здравствени системи Запада показали су се неефикасним против пандемије, па се доказивање снаге свело на битку за вакцине.

„Хоће да се постигне једонставан циљ – да се спречи улазак Русије и Кине на тржишта Европе и Јужне и Северне Америке. Јасно је да је Америка дошла у ситуацију да не може тако лако да издржи економску конкуренцију, пре свега, Кине. Америка се упиње свим силама да спречи продор, не само капитала из Кине и Русије, него и вакцинa, јер се питање цепива проглашава за политичко оруђе које те земље користе да се убаце у Латинску Америку, коју Вашингтон већ два века сматра својим унутрашњим двориштем. Чак се дотле иде у тој борби за капитал, тржиште и престиж да се игра с људским животима“, истиче Лалић.

Фото: Депоситпхотос

Последице пандемије веома снажно се осећају у Латниској Америци. Само у Бразилу је до сада регистровано око 11 и по милиона случајева заразе, а преминуло је скоро 300.000 људи. Колумбија укупно бележи нешто више од два милиона оболелих, а слична ситуација је и у Аргентини и Мексику.

Хиспаниста из Института за европске студије Рајко Петровић истакао је да су латиноамеричке земље суверене и да се боре да заштите своје грађане „како знају и умеју“ и подсетио да је мексички председник Мануел Лопез Обрадор од америчког лидера Џоа Бајдена тражио помоћ у виду вакцина, на шта је добио одговор да САД неће помоћи Латинској Америци све док сви грађани Северне Америке не буду вакцинисани.

„Потпуно је лицемерно то што званични Вашингтон замера тим земљама што омогућавају Русији и Кини да шаљу своје вакцине. Наравно, нема никаквог разлога да не кажемо да Русија и Кина то користе за своју политичу, економску и сваку другу промоцију, али је то исто тако један акт добре воље, хумани, солидарни акт. Овде бих напоменуо да је разнолик дијапазон земаља који ће примити вакцине од Русије, Кине или обе земље. Очекује се да ће кинеску добити или је већ имају Колумбија, Еквадор, Перу, Уругвај и Чиле, а руску Гватемала, Никарагва, Панама, Венецуела и Парагвај. Вакцине обе земље имају или ће имати Аргентина, Боливија, Мексико и Бразил“, предочава Петровић.

Петровић указује на то да досадашњи утицај Русије и Кине у Латинској Америци није био ни близу оног који су имале САД, али и напомиње да је у последње две, три деценије у значајном порасту.

„Чињеница је да су Русија и Кина ту за ове земље и да су спремне да им помогну и продају вакцине, а данас је, као што је познато, тешко наћи и купити вакцину, а камоли добити је бесплатно. Све то ће подићи рејтинг тим земљама у Латинској Америци, који је ионако већ годинама у успону“, тврди Петровић.

Фото: ЕПА

САД СЕКУ „ГРАНУ“ СВОГ УТИЦАЈА

Адвокат и аналитичар Бранко Павловић оцењује да је понашање Америке потпуно „ненормално“, с обзиром на то да та земља заузима став да је снабдевање Латинске Америке вакцинама угрожавање интереса САД-а.

„Просто, они живе у неком свом затвореном свету у коме могу да наређују било коме било шта, да уради на своју штету, зато што они мисле да је то добро за њих. То је немогуће. То време је, ако је икада и постојало, прошло и стварно је несхватиљиво да они мисле да ће повећати свој утицај у Јужној Америци тако што ће утицати да већи број људи умре од ковида 19 зато што су они спречили да буду вакцинисани. Свакако, они убрзано секу ’грану‘ утицаја коју су имали у Јужној Америци. Сад је само питање када ће се та ’грана‘ преломити“, сматра Павловић.

У овој ситуацији још се једном показало, предочава Павловић, да бојеве главе и ракете нису једино оружје будућности, већ је то и наука.

„Кина и Русија су бројем регистрованих вакцина, чија су ефикасност и безбедност доказане у милионима примера давања, подвукле да нема више технолошке предности Запада, а да су оперативно чак и бољи. То је само на трагу укупног надолажења савремене технолошке снаге читавог Истока, ако гледате из угла Америке. Ти процеси су незаустављиви“, закључује Павловић.

Русија има традиционално добре дипломатске, војне и економске везе с Кубом, а јако добро сарађује и с Никарагвом, Парагвајем, Уругвајем, Чилеом, Венецуелом... С друге стране, Кина економски продире све дубље у Латинску Америку.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило