БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ КРИТИКУЈЕ Ф-35: Банкротираћемо због америчких ловаца

Новости онлине

16. 03. 2021. у 21:46

АМЕРИЧКИ ловци пете генерације Ф-35Б „Лајтнинг ll“ довешће до банкрота Министарство одбране Велике Британије, рекао је бивши начелник Генералштаба Оружаних снага земље генерал Ричард Данат.

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ КРИТИКУЈЕ Ф-35: Банкротираћемо због америчких ловаца

Фото: ЕПА

Према његовој процени, један амерички авион коштаће Лондон 80 милиона фунти (преко 93 милиона евра), а један сат коришћења летелице кошта 90.000 фунти (више од 104 хиљаде евра).

„Цена ловаца је толико висока да чак и америчко Ратно ваздухопловство почиње да тражи јефтинији борбени авион“, рекао је генерал, преноси британски дневни лист „Мирор“.

Данат сматра да ће такви расходи „унаказити одбрамбени буџет деценијама унапред“, а губитници ће бити Копнене снаге Велике Британије.

Подсетимо, лист „Тајмс“ је писао да ће Велика Британија морати да плаћа милионe фунти за одржавање најновијих вишенаменских америчких ловаца-бомбардера Ф-35 „лајтнинг II“, „који нису у стању нормално да функционишу“.

„Тајмс“ наводи и да би Велика Британија за нове авионе требало да издвоји 12 милијарди фунти, а до 2021. године да откупи укупно 138 ловаца.

Раније је магазин „Форбс“ писао да се америчко Ратно ваздухопловство помирило са неуспехом програма летелице Ф-35. Експерти су саопштили да су због све веће конкуренције конструкцију новог авиона значајно закомпликовали и на крају се посао одужио, трошкови су се повећали, а поузданост пројекта је опала.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)