ДЕВОЈЧИЦЕ СА ЉУЉАШКЕ СПАКОВАНЕ У "МАРИЦУ"! У градићу Олђате, код језера Комо, невероватна интервенција полиције наљутила Италију

М. Муштовић - Mилано - специјално за „Новости“

14. 03. 2021. у 20:48

Због мера борбе против короне у Италији већ више од годину дана важе строге мере понашања, укључујући ту и ношење заштитних маски на отвореном, а забрањено је и све оно што људе релаксира и забавља - затворени су биоскопи, концертне дворане, спортски центри, теретане, скијалишта, кафићи и ресторани.

ДЕВОЈЧИЦЕ СА ЉУЉАШКЕ СПАКОВАНЕ У МАРИЦУ! У градићу Олђате, код језера Комо, невероватна интервенција полиције наљутила Италију

Дечја игралишта постала "место злочина"

Без обзира на све строже мере, епидемија не јењава, напротив - судећи према подацима кризног штаба број заражених расте, а сваког дана појављују се и нове варијанте вируса које су опасније и погубније од оних претходних.

Све је то лако објаснити одраслом човеку, али како објаснити детету да више не може да се игра са другом децом и да не сме ни да се приближи љуљашкама у парку?!

Италијански родитељи могу децу да изведу у шетњу једном дневно и тада углавном добијају хистеричне нападе уколико им се дете отргне и потрчи ка другом детету да се игра. Поред страха од вируса, ту је и страх за новчаник, односно казна за родитеље је до 1.000 евра.

Бројни психијатри и психолози већ годину дана упозоравају да су ове мере сурове изолације за дечју психу врло опасне и да ће последице бити можда још и горе од драме са вирусом корона.

Др Лино Нобили, директор одељења Дечје неуропсихијатрије најпознатије италијанске педијатријске болнице Геслини из Ђенове, недавно је упутио драматични апел да је преко 70 процената деце до 10 година већ тешко анксиозно и депресивно: "Родитељи доводе децу од 4-5 година која већ пате од фобија, несанице, имају тикове и тремор руку, агресивна су и прете да ће побећи од куће. То је озбиљан проблем на који смо већ упозоравали, али то министра здравља изгледа уопште не интересује, јер до сада ништа није предузео."

Управо зато је у Италији као бомба одјекнула вест да је група девојчица из градића Олђате, у близини језера Комо, 6. марта ушла у парк, покидала заштитне бело-црвене пластичне траке са ознаком "стоп" којима полиција обично изолује места на којима се догодио неки тешки злочин и где је строго забрањен приступ.

Стигла је полицијска патрола и као праве криминалце девојчице је спровела у полицијску станицу. Убрзо су позвани родитељи који су кажњени са по 1.000 евра због "кршења државних норми и учињене штете на предузетим заштитним мерама против короне." На питање дежурног инспектора зашто су то урадиле, једна од преплашених девојчица је јецајући одговорила: "Зато што више не могу да будем сама! Хоћу да се играм, да се љуљам и да правим колаче у песку... И, опет ћу побећи од куће!"

ПРАВИЛА ЗА ХАПШЕЊА У ПАРКИЋУ

Огласио се и локални градоначелник, који је прво захвалио савесним грађанима који су одмах позвали полицију и пријавили да се деца играју у парку. Градоначелник је затим додао да правила постоје да би се поштовала и да ће свако онај ко се огреши бити кажњен: "Знам да је 1.000 евра казне огроман издатак у овом кризном времену. Али, једино тако ће родитељи научити да воде рачуна шта им раде деца."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)