БУМ ЕЛЕКТРИЧНИХ БИЦИКАЛА: У Немачкој скочила потражња за двоточкашима

Танјуг

14. 03. 2021. у 00:24

ТОКОМ пандемије корона вируса све више људи у Немачкој одлучило је да користи бицикл као превозно средство, а нарочито је бум доживело тржиште електричних бицикала.

БУМ ЕЛЕКТРИЧНИХ БИЦИКАЛА: У Немачкој скочила потражња за двоточкашима

Фото В. Митрић

Произвођачи су повећали приходе за преко 60 одсто, и не успевају да испоруче све на време, пише Дојче веле и додаје да је потражња заправо толика да неки произвођачи скупљих модела не постижу да направе колико се тражи.

Укупно је продато пет милиона бицикала прошле године (16,9 одсто више него 2019) са просечном ценом од чак 1.279 евра. Разлог је што се у ових пет милиона броји 1,95 милиона електричних бицикала (пораст од 43 одсто) и 100.000 теретних бицикала (од којих 78 одсто има батерију).

Немачки произвођачи су подигли обрт за вртоглавих 60,9 одсто и бранша је била тешка 6,44 милијарде евра 2020. године. Расте производња, расте и извоз.

Разлог није мистерија: из страха од заразе у градском превозу, многима је милије да возе бицикл. Осим тога, у удружењима кажу да због ограничења путовања Немци одмор готово искључиво проводе у домовини па често понесу и бицикл да би се возили у природи.

Како признаје Томас Кунц из Удружења трговаца двоточкашима, нису све муштерије добиле модел који су хтеле. Гужва се ствара и у радионицама за поправку бицикала.

У јесен су трговци малтене распродали све што су имали, али су током зиме допунили магацине.

"Индустрија и трговци су урадили све што су могли да обезбеде што боље снабдевање за идућу бициклистичку сезону“, каже Кунц.

Једна од мука за немачке произвођаче је теснац који настаје при испоруци сировина из Азије. Неки делови за бицикле стижу са закашњењем због недовољно капацитета за транспорт до европских лука.

"Проблем нам праве произвођачи микрочипова, односно њихови лиферанти који не успевају да повећају производњу у складу са развојем тржишта“, каже Томас Лајхт из Брозеа, немачке фирме која прави електромоторе, између осталог и за бицикле.

Трговце брине и што у марту, када се традиционално продаје велики број бицикала, не могу свуда да отворе своје врата због локдауна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)