ВАТИКАН ОСТАО БЕЗ ПАРА: Позивају вернике да приложе донације да би се покрио дефицит

Novosti online

13. 03. 2021. у 12:35

ВАТИКАН је признао да је скоро исцрпео своје финансијске резерве и позвао је вернике да приложе донације да би се покрио буџетски дефицит.

ВАТИКАН ОСТАО БЕЗ ПАРА: Позивају вернике да приложе донације да би се покрио дефицит

Фото Вијасат

Како преноси „Дејли мејл“, Ватикан је објавио буџет за 2021. због раније обећане веће финансијске транспарентности у време предвиђеног буџетског дефицита од 50 милиона евра ове године.

Циљ је да се, додаје лист, донатори увере да се новац троши на правилан начин након година лошег управљања, што је тренутно у фокусу истраге о корупцији.

Министар економије Ватикана Хуан Антонио Гереро Алвес изјавио је да су донације смањене због епидемије вируса корона, као и приходи због затворених ватиканских музеја.

Због тога се, према његовим речима, предвиђа смањење прихода за 30 одсто.

Приходи ће бити смањени на 213 милиона евра у 2021. години, у односу на 307 милиона колики су били 2019, наводи портал „Дисклоз.тв“.

Подсетимо, крајем прошле године папа Фрања повукао је драстичан потез и формално лишио државни секретаријат Ватикана финансијске имовине и некретнина, након што су стотине милиона евра донација и инвестиција предмет истраге о корупцији.

То је уследило након дугогодишњих навода да државни секретаријат Ватикана лоше управља донацијама и улагањима, што је резултирало губицима у износу од више десетина милиона евра у време финансијске кризе за Свету столицу.

Ватиканско тужилаштво истражује зашто је и како ватикански секретаријат уложио 350 милиона евра у луксузну резиденцијалну зграду у Челсију, престижном делу Лондона, као и друге спекулантске фондове.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)