ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА СВЕ КОЈИ ИМАЈУ АЛЕРГИЈЕ: Студија показала - велике концентрације полена повећавају број инфекција од короне!

Танјуг

10. 03. 2021. у 23:24

ВЕЋЕ концентрације полена у ваздуху поклапале су се с повећањем броја оболелих од ковида, показала је велика студија.

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА СВЕ КОЈИ ИМАЈУ АЛЕРГИЈЕ: Студија показала - велике концентрације полена повећавају број инфекција од короне!

Фото: Depositphotos

Уз помоћ података са 130 места из 31 земље, истраживачи су открили да су количине полена у ваздуху, у комбинацији са влажношћу и температуром, допринеле повећању инфекција од корона вируса за 44 одсто током пролећа 2020. године, пренео је Ројтерс.

Ефекат није повезан са алергијама за полен, а у извештају објављеном у понедељак у Националној академији науке САД објашњено је да код сваке особе изложеност полену смањује способност респираторног тракта да се брани од вируса тако што умањује ослобађање антивирусног протеина интерферона.

Студија је такође показала да је током сличних концентрација полена, број инфекција смањен током локдауна, јер су забране излазака ограничиле приступ корона вирусу, али и полену.

"Како не можемо да избегнемо излагање полену, саветујемо појединцима који су у већем ризику да носе посебне маске са филтером током високе концентрације полена", рекао је коаутор студије Атанасиос Дамиалис са Техничког универзитета Минхен, у немачком граду Аугзбургу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)