ПОЛИТИКА ВАЖНИЈА ОД ЗДРАВЉА: Шамар из Брисела Италији због производње “Спутњика В”

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

10. 03. 2021. у 19:43

ПО Бриселу “Спутник Ве” не улази у стратегију Европске уније и производња те вакцине у Италији “је безначајна”.

ПОЛИТИКА ВАЖНИЈА ОД ЗДРАВЉА: Шамар из Брисела Италији због производње “Спутњика В”

Руска вакцина

Ова оцена ЕУ шамар је Апенинском полустрву, иако је све извесније да ће Италија бити прва европска земља која ће да производи руску вакцину против короне.

Чињеница је необорива да је "спутник Ве” на првим страницама свих италијанских медија после потписивања споразума Руског фонда за директне инвестиције и компаније “Adienne Pharma&Biotech”, компаније са седиштем у Швајцарској и продуктивним постројењем у Бријанци на северу Ломбардије. Али за Брисел то не значи ништа, “то неће убрзати одлуке нити Европске агенције за лекове (ЕМА) нити Италијанске агенције (АИФА)”.

Иако подаци јасно говоре да руска вакцина против вируса корона има покривеност од 92 посто, италијански виролози су подељени, следећи очигледно геополитички избор а не онај примарни, здравствени. Ставови се крећу до тога да потписивање италијанско-руског споразума значи пропаганду Кремља.

- Треба да говоримо о националном здрављу а не о бизнису - сматра италијански биолог професор на Универзитету у Филаделфији, тврдећи да постоје и колатерални ефекти ове вакцине упркос ономе што се изјављује у Русији.

- Спутњик има технологију сличну оној АстраЗенеке и не види се због чега сва ова узрујаност, једноставно требало би затражити од Русије да одговори зашто тражи да прода своју вакцину уместо да имунизује своје грађане, неко треба да узме податке о тој вакцини и представи их ЕМИ да је провери - сматра професор Андреа Кризанти са универзитета у Падови.

Фото Архива

Апел стиже из ЕУ да се не одобри коришћење руске вакцине “док ЕМА потпуно не испита усаглашеност са европским стандардима”. Од иницијативе се дистанцирају и неких италијански званичници, међу њима два министра, који су изјавили да нису знали ништа о потписвању тог споразума о производњи, већ су за то сазнали накнадно.

- Русија "ставља ногу" на тло ЕУ преко фабрике у Италији и чини се да је проблем на поличком нивоу - закључују посматрачи овог чвора за који се не зна ко ће нити како разрешити.

- Од почетка, када се поменула могућност да руска вакцина стигне у Италију, подаци нам говоре да Спутник има валидност која износи 92 процента - став је уваженог инфектолога у Италији директора за Инфективне болести болнице “Сан Мартино” у Ђенови, Матеа Басетија. - Међутим уверен сам да око ове вакцине кружи једно геополитичко резоновање а не научно. По мени то је једна добра вакцина као што су толике друге, то што је производи Русија мало ме инетересује, интересује ме да је имамо. Питам се зашто у Италији имамо тако мало вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)