ЗАПАД НАВАЉНОГ "ПУШТА НИЗ ВОДУ": Једно саопштење изазвало буру, испливала мрачна прошлост руског опозиционара

Бранко Влаховић - дописник из Москве

10. 03. 2021. у 15:25

НЕДАВНО саопштење међународне организације за заштиту људских права Амнести интернешенел да више не сматра Алексеја Наваљног политичком жртвом, изазвало је жестоку полемику међу његовим присталицама и противницима.

ЗАПАД НАВАЉНОГ ПУШТА НИЗ ВОДУ: Једно саопштење изазвало буру, испливала мрачна прошлост руског опозиционара

Фото: Прес служба суда

Статус "затвореника савест", или поједностављено речено политичког затвореника, споменута организација дала је Наваљном 17. јануара. Сада му је одузет а разлог су његове некадашње антисемитске изјаве, као и негативан однос према мигрантима.

Та организација је прогласила Наваљног жртвом политичке освете одмах после његовог хапшења на пасошкој контроли на аеродрому "Шереметјево" по повратку из Берлина.

Интересантно је да се о томе жестока полемика води управо међу Јеврејима из Русије који сада раде на Западу. Главни спор је око тога је ли Наваљни антисемит или не. Леонид Волков политички руководилац штабова Наваљног у Русији, који сада живи у Вилнусу главном граду Литваније, каже да Амнести интернешенел није ништа помогао Наваљном и да се сва активност своди на прикупљању потписа за петиције. Они могу бити корисни политичким затвореницима из малих земаља јер о њима тако сазнаје светска јавност.

Волков сматра да Амнести интернешенел више ради на оправдању високог буџета од 320 милиона долара него што стварно користи онима који се боре против самовоље власти. О Алексеју Наваљном као антисемиту први су писали пре седам година у Израелу. О томе се говорило и кад се Наваљни припремао да учествује у изборима за градоначелника Москве. Тада је Наваљни учествовао у Руском маршу и вређао мигранте. И док су га нападали из Израела, једна група московских Јевреја га је бранила.

Сада кад је Наваљни затворен за његово ослобођење су се заложили неки западни политичари. Русији су због хапшења Наваљном запретили санцијама Американци као и ЕУ. Противници Наваљног у Москви су се вратили старим причама о Наваљном као антисемиту.

Руска и америчка новинарка и књижевница Маша Гесен објавила је средином фебруара 2021. текст у листу Њујоркер око Наваљног у коме описује "еволуцију његовог национализма". Маша Гесен хвали храброст Наваљног као перманентног критичара Путина али јој сметају његове некадашње националистичке изјаве. У споменутом тексту Маша Гесен цитира новинаре и професоре разних факултета по националности Јевреје који бране или нападају Наваљног. Маја Гесен подсећа да је професор Европског универзитета у Фиренци Александар Еткинд по националности Јеврејин предложио Наваљног за Нобелову награду што је подржао бивши председник Пољске Лех Валенса.

Алексеј Наваљни је напустио 2007. партију Јаблоко и основао "Национални руски ослободилачки покрет". Као лидер тог покрета залагао се за депортацију миграната из Азије. Критичари Наваљног из редова јерејских емиграната замерају Наваљном што је подржао повратак Крима матици Русији. Маша Гесен ипак истиче да у последњих седам година Наваљни није давао националистичке изјаве.

Фото АП

Интересантно је да је главна уредница московског недељника "Новое времја" Јевгенија Аљбац, која је на Харварду одбранила докторску дисертацију о томе како организовати политичке иницијативе, признала да је она наговорила Наваљног да учествује у Руском маршу. Јеврејка по националности Јевгенија Аљбац је окупљала у свом стану младе људе међу којима је био и Наваљни и учила их како да организују своје присталице у борби за смену власти. У време док је био у кућном притвору Наваљни је учио енглески језик.

И бивши шаховски првак света Гари Каспаров који је по мајци Јеврејин 2005. се удржио са национал-бољшевицима. Логика свих њих је била "само удружени можемо да срушимо Путинову власт". Каспаров се удаљио од Наваљног због тога што није за враћање Крима Украјини.

Пошто се Наваљни није извинио за некадашње антисемитске изјаве, Маша Гесен сматра да је једини његов напредак у томе што одобрава једнополне бракове. Узгред речено, она је велики борац да се озваниче једнополни бракови против чега је председник Путин.

Леонид Волков блиски сарадник најратоборнијег руског опозиционера тврди да Наваљни жали због тога што је позивао 2013 да се протерају мигранти. Наваљни је сада за то да се уведу визе за гастарбајтере из бивших совјетских република.

Они који су на страни Наваљног хвале га као борца против корупције која је како каже емигрант, професор Александар Еткинд, главна опасност за цели свет. Због тога га је тај професор и предложио за Нобелову награду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)