СПРЕМНИ ЗА БОРБУ! Си Ђинпинг издао наређење кинеској војсци - ево шта је најважније

Срна

10. 03. 2021. у 09:45

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг позвао је војску те земље да буде стално спремна у суочавању са "нестабилностима" и "неизвесностима", известили су данас државни медији.

СПРЕМНИ ЗА БОРБУ! Си Ђинпинг издао наређење кинеској војсци - ево шта је најважније

Фото Архива

Целокупне оружане снаге морају "увек бити спремне да одговоре на све врсте сложених и тешких ситуација", рекао је Си на састанку са војном делегацијом у оквру годишњег заседања кинеског парламента.

- Развој војске мора се усредсредити на "борбену готовост" - рекао је Си, преноси Синхуа.

Си је рекао да нови петогодишњи план од 2021. до 2025. пружа добру полазну основу за јачање националне одбране и војске.

Фото: Pang Xinglei/Xinhua via AP

 

На крају свог недељног састанка у петак, парламент ће усвојити нацрт којим се утврђује курс који се поставља, као и позамашно повећање војне потрошње за 6,8 одсто за ову годину.

Си је рекао да је план био појачати изградњу "стратешког одвраћања високог калибра" и да Народноослободилачка војска мора "одлучно чувати национални суверенитет, безбедност и развојне интересе", преноси ДПА.

Кинески лидер, који је уједно и шеф Комунистичке партије и председник војне комисије, рекао је да војни развој мора бити вођен иновацијама и да се морају уложити напори да се наука и технологија осамостале.

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

 

Он је додао да је иновацијама везаним за одбрану потребан значајан подстицај.

Модернизација и ширење кинеске војске долази у позадини растућих тензија са САД и Тајваном, инцидената на граници са Индијом и спорова око острва у Јужном кинеском и Источном кинеском мору, подсећа ДПА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)