ЖИВОТИ СУ У ПИТАЊУ, ТРЕБА ДА РАДИТЕ 24/7: Оштра порука словачког премијера Европској агенцији за лекове

Тањуг

09. 03. 2021. у 15:48

СЛОВАЧКИ премијер Игор Матович поручио је данас да је епидемиолошка ситуација алармантна и позвао Европску агенцију за лекове (ЕМА) да ради даноноћно како би се убрзало одобравање вакцина против Ковид 19, ако ЕУ не жели да државе чланице користе неодобрене вакцине, преноси Ројтерс.

ЖИВОТИ СУ У ПИТАЊУ, ТРЕБА ДА РАДИТЕ 24/7: Оштра порука словачког премијера Европској агенцији за лекове

Фото: АП

Агенција наводи да је Матович данас реаговао на изјаву директорке Управног одбора ЕМА Кристе Виртумер Хохе која је у недељу рекла да државе чланице ЕУ треба да се уздрже од давања националних одобрења за руску вакцину Спутњик В све док ЕМА преиспитује њену безбедност и ефикасност.

- Драга Криста, сви бисмо били веома срећни када бисте у наредним месецима променили радно време у ЕМА на 24/7, тако не бисте одобравали нове вакцине за три месеца, већ за три недеље. Живот је у питању. И не само један - поручио је он данас у објави на Фејсбуку, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је словачки премијер постигао договор са Русијом о испоруци два милиона вакцина Спутњик В и дочекао испоруку првих 200 000 доза 1. марта након што су нови случајеви Ковид 19 нагло порасли, а Словачка постала једна од најтеже погођених земаља на свету.

Још неколико држава централне Европе почело је да користи или разматра употребу руских или кинеских вакцина против КОВИД-19 због релативно спорог спровођења имунизације ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)