ЗАПАД У СТРАХУ ОД ИСТОЧНЕ ОПАСНОСТИ: Москва и Пекинг су се нашли у истом пакету који се сматра претњом за НАТО

Бранко Влаховић дописник из Атине

08. 03. 2021. у 23:37

МАДА су највиши руски руководиоци на челу са председником Владимиром Путином више пута истицали да Русија не намерава да ратује против чланица НАТО, "хорском певању" о растућој опасности са Истока придружила се и Немачка.

ЗАПАД  У СТРАХУ  ОД ИСТОЧНЕ ОПАСНОСТИ: Москва и Пекинг су се нашли у истом пакету који се сматра претњом за НАТО

Фото: АП

Новост је што се сада као опасност наводи не само моћна Русија него и Кина.

Немачки лист "Велт ам зонтаг" објавио је текст у ком се каже да Министарство одбране Немачке сматра да Русија може бити "опасна" земљама НАТО јер тежи да "дестабилизује и ослаби" ову организацију, док је Кина опасност пошто жели да направи нови међународни поредак који би одговарао њиховим интересима.

ЕХО ИЗ ВАШИНГТОНА

Кад се зна шта о Кини и Русији говоре у Вашингтону и Бриселу, јасно је да Немци само понављају те ставове. Недавно је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг опасност од Кине и Русије ставио у исти ред са тероризмом и сајбер-нападима.

Али то није све, јер страх од источне опасности немачко министарство одбране темељи и на расту војних потенцијала Русије и Кине. Немачки генерали оцењују да Русија прави високопрецизно хиперсонично оружје које је тешко оборити. Наводе се и добро познати подаци о броју атомских глава које има Русија - 6.375. Немцима смета и то што Русија модернизује своје подморнице и способна је да изведе и удар са мора. Код Немаца посебно изазива страх то што је садашња руска армија много мобилнија и обученија. У документу на који се позива недељник "Велт" пише да 840.000 руских војника могу брзо да се пребацују и да за кратко време стекну предност.

Лидер Путин на ракетном полигону, Фото: MO RF

Што се тиче слабости руске армије, истиче се недовољни број ударних беспилотних летелица и да је на мору слабија од земаља НАТО.

Кинези плаше водеће западне земље због све већег "глобалног утицаја". Пекинг све више продаје оружја и све више инвестира. Подсећа се да Кина има око два милиона војника и 6.850 тенкова, као и 1.600 војних авиона. Осим тога истиче се да Кинези имају највећи атомски потенцијал и стално га шире. Направили су и хиперсоничне ракете, имају велики број беспилотних летелица.

Као слабост Кине у овој анализи се истиче да су кинески официри слабије припремљени и да је слаба координација кинеске морнарице и авијације.

С-300,Фото: Depositphotos

У Москви се не узбуђују на оваква писанија на Западу. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров објаснио је да су овакве оптужбе заправо оправдање за повећање војних трошкова и хомогенизацију западних земаља против Русије и Кине. А из свега тога Американци покушавају да извуку и економску корист, јер плашећи Европљане од Русије и Кине, форсирају своје економске пројекте и скупо оружје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Srbijo Zuta kuco

09.03.2021. 11:22

NATO "ima prednost na moru"? Misle na broj brodova, podmornica i nosaca aviona. Nisam strucnjak za tu oblast ali sam razumeo da Rusima i Kinezima ne trebaju brodovi jer poseduju protivbrodske rakete i torpeda od kojih nema odbrane. U roku od nekoliko sati NATO bi ostao bez brodova. Ne bi ni znali sta i odakle ih je pogodilo.