НЕ ДИРАЈ ЛАВА ДОК СПАВА! Русија може да заузме Пољску за пар дана - експерт о могућем рату за Каљинград против НАТО пакта

Novosti online

08. 03. 2021. у 09:15

Русија има сва потребна средства за одбијање било каквих провокација Северноатлантске алијансе у Калињинградској области, рекао је у интервјуу за ФАН познати руски војни стручњак, капетан првог ранга у резерви Василиј Дандикин.

НЕ ДИРАЈ ЛАВА ДОК СПАВА! Русија може да заузме Пољску за пар дана - експерт о могућем рату за Каљинград против НАТО пакта

Фото: Принтскрин/Депозит/илустрација

Бивши командант копнених снага Пољске, генерал Валдемар Скшипчак описао је вероватни сценарио војних операција у Калињинградском региону уз учешће трупа Северноатлантске алијансе (НАТО).

Фото: Ап Пхото/Дмитриј Ловецки

Према његовим речима, овај регион је од кључне важности у политичкој и војној стратегији. Полицајац је рекао да је Калињинградска област „капија“ која води до Балтичког мора и пољске низије (места кроз која пролази пут до Централне и Западне Европе).

Пољски генерал је скренуо пажњу на то да се у региону налазе главне снаге Балтичке флоте и одбрамбене снаге Калињинградског региона. По његовим речима, у случају рата, они треба да осигурају супериорност Русије на мору и у ваздуху. Међутим, због појаве снага НАТО-а у Балтику, ове одбрамбене јединице могу бити искоришћене и у друге сврхе.

Војни стручњак Василиј Дандикин каже да је Варшава мислила да може да порази руску војску у Калињинградској области, све док није одржала војну вежбу, која је показала да руске трупе могу да преузму контролу над читавом територијом Пољске за само неколико дана.

- Ово није прва таква изјава Пољске. Претходно су Пољаци претили да ће „уништити“ балтичку флоту за седам минута. Али током недавне вежбе у штабу закључили су да ће Русији требати само неколико дана да стигне до Варшаве. Ово је имало отрежњујући ефекат на тренутну команду пољске војске. Схватили су да је Балтичка флота веома застрашујућа сила - рекао је саговорник ФАН-а.

Капетан првог ранга резерве одговорио је на речи пољског генерала о „рату“ између НАТО-а и Русије за Калињинград. Василиј Дандикин сматра да на тај начин Варшава жели да заузме место Немачке и постане главни савезник Сједињених Држава у Европи.

- Данас се пољске власти труде да буду главни ослонац Сједињених Држава у источној Европи, покушавајући да заузму место Немачке. Због тога Варшава непрестано тражи од Вашингтона да на територији земље распореди не само америчке противракетне системе, већ и трупе Северноатлантске алијансе. Али нова америчка администрација зауставила је повлачење америчких трупа из Немачке, покушавајући да Берлин поново учини својим главним савезником у Европи. Поред тога, Америка вероватно неће прискочити у помоћ Пољској и балтичким државама, јер Сједињене Државе данас имају довољно сопствених проблема - рекао је експерт.

Специјалиста је такође рекао да Руска Федерација има сва потребна средства за одбијање било каквих провокација Северноатлантске алијансе у Калињинградској регији. Стога је за Пољску, Летонију, Литванију и Естонију боље да буду пријатељи са Москвом.

- Мислим да су Балтичка флота и трупе Калињинградске одбрамбене регије чисто одбрамбене природе. Али како кажу: Не дирај лава док спава. Русија има сва потребна средства за одбијање било каквих провокација. Поред тога, Балтичка флота се сада интензивно обнавља. У наредним годинама површинске и подморске компоненте Балтичке флоте биће знатно ојачане. Пољска не треба да води антируску политику, већ, напротив, треба да успостави нормалне и добросуседске односе. То ће имати користи не само Русији и Пољској, већ и балтичким земљама. Пошто су деструктивне акције Запада већ довеле до чињенице да су руски и белоруски терети преоријентисани у луке у Лењинградској области - резимирао је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)