СЦЕНАРИО РАТА ЗА КАЉИНГРАД: Генерал дочарао могући војни сукоб Русије и НАТО алијансе

Novosti online

07. 03. 2021. у 09:13

БИВШИ командант копнених снага Пољске, генерал Валдемар Скшипчак, у чланку за портал „Defence 24“ предложио је један од могућих сценарија у случају рата у Калињинградској области у којем би учествовале снаге НАТО-а.

СЦЕНАРИО РАТА ЗА КАЉИНГРАД: Генерал дочарао могући војни сукоб Русије и НАТО алијансе

Foto: Depositphotos

Аутор је нагласио да овај регион има кључни значај у политичкој и војној стратегији Русије. Он је назвао Калињинградску област „вратима“ која воде у Балтичко море и пољску низију – места кроз која води пут у централну и западну Европу.

Пољски генерал је скренуо пажњу на то да се у региону налазе главне снаге Балтичке флоте и одбрамбене снаге Калињинградског региона. По његовим речима, у случају рата, они треба да осигурају супериорност Русије на мору и у ваздуху. Међутим, због појаве снага НАТО-а у Балтику, ове одбрамбене јединице могу бити искоришћене и у друге сврхе.

- Једна од могућих опција – блокирање пребацивања јединица НАТО-а копном, морем и ваздухом на територију балтичких држава, као и подршка руској 6. армији која је распоређена изван њихове источне границе - пише Скшипчак.

Генерал сматра неразумном концепт јачања балтичких држава у случају рата и пребацивања у њихов регион значајних снага НАТО-а због превелике предности „противника“ у поређењу са мањим снагама Алијансе у источној Европи.

- Руској 6. армији, у сарадњу са Балтичком флотом, биће потребна два до четири дана да заузме балтичке државе - сматра он.

По његовом мишљењу, након што „Балтик буде заузет“, главна дејства ће се преместити на јужни део Балтичког мора и у правцу пољске обале.

Скшипчак је такође позвао да се не прецењује улога Сувалског коридора на граници Пољске и Литваније који, како је нагласио генерал, има само тактички значај.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)