РИВАЛСТВО У "ПАСТЕРУ" УНИШТИЛО ВАКЦИНУ: Брука у чувеном француском институту "пукла" у јавности

Горан Чворовић дописник из Париза

07. 03. 2021. у 07:00

РИВАЛСТВО У ПАСТЕРУ УНИШТИЛО ВАКЦИНУ: Брука у чувеном француском институту пукла у јавности

Фото: Depositphotos

ЗАВИСТ, љубомора, ривалитет, подметачине и саботирање оставили су престижни француски Институт "Пастер" без сопствене вакцине против ковида!

Поражавајуће откриће да је "Пастерово" истраживање пропало због супарништва два главна научника на Институту, које је обелоданио "Пари мач", било би комично, да није озбиљности тренутка и равно је сценарију узбудљивог детективског филма.

"Будаласта лична ривалства и прљави унутрашњи маневри резултирали су овом научном катастрофом" - пише "Пари мач", дајући тон размерама ове афере, истичући да је у комбинацији са низом неспретности то на крају уништило рад истраживача.

Сукоб у храму француске науке настао је између директора лабораторије за иновативне вакцине Фредерика Танжија (67) и Николе Ескријуа (55), специјалисте за респираторне вирусе.

Чим је у јануару прошле године изолован вирус, "Пастер", као и други познати светски институти, започео је сопствена истраживања. Ангажовао је четвртину особља и половину расположивих лабораторија. Професор Танжи, награђиван за свој рад, већ је 2004. патентирао ефикасну вакцину против SARS-COV1. Сматрао је да нови вирус корона подсећа на претходни и брзо је добио субвенције да на основу ранијег открића направи нову векторску вакцину за SARS-COV2, на бази малих богиња.

Фото архива

Никола Ескрију, такође велики стручњак, али не тог реномеа као Танжи, био је љут што вођење пројекта није било дато њему. И то је, кажу, ставио до знања. Избегавао је састанке које је организовао његов претпостављени, лупао вратима, филтрирао поруке, одбијао да достави податке истраживања... Тако су неке резултате морали да наручују по папреној цени из Тајланда, уместо да их добију из суседне просторије!

КАД БИ ЛУЈ ЗНАО...

ОД славног института, основаног 1888, са десет нобеловаца, који су претекли амерички, руски, кинески и британски ривали, очекивало се много више. У "Пастеру" настављају истраживања, али Француска није ни близу своје вакцине. Зависи од туђих цепива, а домаћи пелц против короне могао би да се очекује најраније крајем ове године.

Нетрпељивост је била таква да се говорило о "грађанском рату" у "Пастеру"! Једног јутра лаборанти су открили да су нестали покусни мишеви из закључаних кавеза, над којима су обављана прелиминарна испитивања! Морали су да наруче нове мишеве и крену из почетка. Све то је знатно успорило истраживања, а терање ината је потрајало неколико месеци. Кулминирало је тиме да је Ескрију почео да прави сопствену вакцину! Руководство "Пастера" је ћутало, сматрајући да ривалитет у науци доноси позитивне резултате. Амерички и аустријски партнери, "Меркс" и "Темис", били су згранути.

Фото архива

Млађи од двојице истраживача се на крају, ипак, прикључио екипи. Али тада се ауторитативно поставио изнад свог шефа, покушавајући да га потисне. Чак му је отворено саветовао да се повуче. Поново долази до свађе, свако опет ради за себе, а онда је у априлу 2020. пала одлука да је Ескрију на бољем путу да произведе ефикасну вакцину.

Танжи је то схватио тако да Ескрију, као млађи, има спољну подршку, за разлику од њега, коме се ближи пензија. Био је убеђен да та вакцина неће бити ефикасна.

Изгубило се много времена, а онда је немачки партнер "Пастера" у јануару ове године коначно изгубио стрпљење и повукао се из пројекта. Институт је 25. јануара ставио тачку на своју главну вакцину против ковида 19, названу В591. Званично, први резултати у раној фази нису били задовољавајући.

"Пари мач" пише да ће 25. јануар 2021. тако остати мрачан датум у историји Института "Пастер" и да је саопштење о одустајању звучало као капитулација, а да је у глобалној борби против ковида, где се патриотски улог сусреће с индустријским и финансијским интересима, "Пастеров" неуспех звучао као национално понижење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)