ИСКОРИСТИТЕ "СЕВЕРНИ ТОК 2" ПРОТИВ МОСКВЕ: Посланик у Евроском парламенту инсистира на акцијама против Русије

Novosti online

06. 03. 2021. у 17:52

ПРЕДСЕДНИК фракције "Европска народна странка", највеће у Европском парламенту, Манфред Вебер предложио је Европској унији да у случају потребе искористи "Северни ток 2" као политички инструмент против Москве, пише "Шпигел".

ИСКОРИСТИТЕ СЕВЕРНИ ТОК 2 ПРОТИВ МОСКВЕ: Посланик у Евроском парламенту инсистира на акцијама против Русије

Фото ЕПА

Вебер је изјавио да тај пројекат "није у европским интересима". Међутим, пошто влада Немачке не намерава да обустави изградњу "Северног тока 2", Брисел треба да га искористи као "полугу у спољној политици", сматра званичник.

 - "Северни ток 2" економски стабилизује систем председника Русије Владимира Путина који у огромној мери делује против ЕУ и њених држава-чланица - констатовао је Вебер, истакавши да експлоатацију "Северног тока 2" треба "повезивати са даљим понашањем руског руководства".

- Уколико се руско руководство не окрене партнерској сарадњи, гасовод неће моћи да ради у пуном капацитету - констатује он.

Вебер је такође позвао Европљане да се понашају самоувереније у спољној политици, истакавши да је неопходно да Европа „престане да буде наивна у односима са Путином и другим геополитичким играчима“.

Подсетимо, Поморска управа Данске саопштила је да ће радови на полагању цеви гасовода "Северни ток 2" у данским водама трајати до краја септембра 2021. године.

Против изградње гасовода "Северни ток 2" активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

buki

07.03.2021. 15:49

@vladimir - I ne samo njegov, nego svih prisutnih, gde se niko ne usudi da pita Vebera - kako to Putin deluje protiv EU i njenih članica? Čime to Putin nanosi štetu EU, - da dâ bar jedan primer - ili je dovoljno to samo kao papagaj ponavljati, bez ikakvog dodatnog objašnjenja, dok klimoglavci za velike plate ćute i aminuju? Ova EU je još bolesnija nego što izgleda.