УКРАЈИНА МОЛИ АМЕРИКУ: "Морамо да сарађујемо, уведите Русији нови пакет санкција!"

Новости онлајн

05. 03. 2021. у 20:04

УКРАЈИНА МОЛИ АМЕРИКУ: Морамо да сарађујемо, уведите Русији нови пакет санкција!

Фото: Депоситпхотос

УКРАЈИНСКЕ власти обратили су се администрацији америчког председника Џоа Бајдена са молбом да уведе Русији „нови свеобухватни пакет санкција“.

Према речима заменика шефа администрације украјинског председника Јулије Свириденко, нове санкције би требало да укључује и читав низ мера против гасовода „Северни ток 2“ будући да је обустава изградње тог пројекта од кључне важности за Кијев.

- САД, ЕУ и Украјина морају да координишу свој став. Ми морамо заједнички да радимо како бисмо одбранили демократију, слободу, како бисмо се заједнички залагали против ауторитарних режима - рекла је она.

Свириденко је оценила да је Кијев заинтересован да се Вашингтон прикључи преговорима о Донбасу.

Поред тога, како је рекла, Украјина намерава да прошири обим сарадње са Америком у војном плану са циљем одбране од сајбер претњи, информационих напада и пропаганде.

Руски медији подсећају да су се и Украјина и Америка у више наврата залагали против реализације пројекта „Северни ток 2“, док је Вашингтон тим поводом у више наврата уводио санкције против компанија које су учествовале у изградњи тог гасовода.

Русија је, међутим, такође у више наврата саопштавала да је гасовод „Северни ток 2“ комерцијални пројекат. Тог става је и званични Берлин будући да тај гасовод подразумева испоруку руског гаса од Русије до Немачке.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)