УКРАЈИНСКИ "ВЛАДАР ИЗ СЕНКЕ" НА УДАРУ САД: Неочекивани потез Вашингтона, санкције за Игора Коломојског

Новости онлине

05. 03. 2021. у 19:35

УКРАЈИНСКИ ВЛАДАР ИЗ СЕНКЕ НА УДАРУ САД: Неочекивани потез Вашингтона, санкције за Игора Коломојског

Фото: Принтсцреен

ВЛАСТИ САД увеле су санкције против украјинског бизнисмена Игора Коломојског, кога у Украјини такође називају „владаром из сенке“, због „огромне корупције“, саопштио је америчк државни секретар Ентони Блинкен.

Како је прецизирао, поред Коломојског под санкцијама су и његова жена, затим ћерка Анжелика и син Израел Цви Коломојски, а њима је забрањен улазак у Америку.

Ограничавајуће мере су уведене јер је Коломојски, како је образложио Блинкен, током обављања функције губернатора Дњепропетровске области у периоду од 2014. до 2015. године учествовао у бројним корупцијским скандалима и злоупотребљвао свој политички утицај зарад личне добити.

Блинкен је такође рекао да, упркос чињеници да су Коломојском уведене санкције на основу нечег што је раније починио, он и данас улаже „велике напоре како би осујетио демократске процесе који су у Украјини покренути“, што може да нанесе штету будућности земље.

Истовремено, амерички државни секретар је рекао да ће Вашингтон наставити да подржава реформе у Украјини.

Раније се Међународни монетарни фонд успротивио враћању том олигарху „Приватбанке“, коју је Кијев национализовао 2016. године. Штавише, због тог случаја се одуговлачи потписивање новог украјинског програма кредитирања ММФ.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)