НИЧУ НОВА ЖАРИШТА У ИТАЛИЈИ: Земља улази у трећи талас, влада спрема строже мере

Милица Остојић (Рим)

05. 03. 2021. у 17:49

НА СВАКИХ 100 тестова позитивно је готово 7, а на дневном нивоу готово је 23.000 новозаражених, што је увећање од 10 посто за 24 сата. За то време број преминулих се увећава, последњи исказани је 339.

НИЧУ НОВА ЖАРИШТА У ИТАЛИЈИ: Земља улази у трећи талас, влада спрема строже мере

Фото: Депоситпхотос

Готово је 3 милиона позитивних од почетка пандемије а преминулих 99.000, и увећава се број на интензивној нези а број новооткривених жаришта истински забрињава.

Италија тако корача све више ка црвеној или тамно наранџастој зони ризика, значи ка новим мерама, са сигурно увећаним бројем региона који ће бити обојени у ове две боје, значи драстичнијим антиковид мерама и затварањима читавих провинција или градова као што су већ Болоња и Модена са провинцијама. У тим провинцијама су затворене школе, јер има доста заражене деце између 6 и 19 година која пренесу вирус родитељима и породици. За само два и по дана смештено је у тамошњим болницама 209 особа, чак је у 17 региона порастао број позитивних а 9 региона, већ се зна, стећи ће статус високог ризика.

Нови Владин Декрет важиће, са могућним изменама сходно развоју пандемије, од 6. марта до 6. априла. У међувремену подаци Високог здравственог института показују да је трећи талас Ковида-19 превасходно енглеског соја, 18. фебруара износио је 54 посто од укупног броја позитивних у Италији а виролози сматрају да је сада достигао проценат од 65 до 70 посто. И јасно се саопштава да је стигао трећи талас корона вируса, иако је то само питање дефиниције. Поред енглеског веома је раширен и бразилски сој.

Најпогођенији регион остаје и даље Ломбардија са  преко 5.000 заражених више у једном дану, а само у Бреши преко 1.000 новозаражених. Тај град је на коленима, пошто нема више кревета за интензивну терапију.

Милано је сада надмашио Брешу по броју заражених, и ту је више оболелих младих него становника изнад 65 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)