НИШТА ОД ИЗРУЧЕЊА: Опет шамар Белорусији - Тихановска остаје у Литванији

Бранко ВЛАХОВИЋ, дописник “Вечерњих новости” - МОСКВА

05. 03. 2021. у 12:07

НИШТА ОД ИЗРУЧЕЊА: Опет шамар Белорусији - Тихановска остаје у Литванији

Фото: Архива

ЛИТВАНИЈА уопште не намерава да разматра молбу Белорусије да јој се изручи лидерка опозиције Светлана Тихановска - саопштио је литвански министар спољних послова Габриелус Ландсбергис.

Он је казао да сви који су побегли у Литванију зато што се боре за демократију, слободу говора, или слободу вероисповести неће бити предавани земљама које их траже.

Државно тужилаштво Белорусије је упутило 5. марта службени захтев за екстрадикцију Светлане Тихановске, јер је организовала екстремистичке групе са циљем свргавања власти. Иначе, Светлана Тихановска је већ на белоруској потерници.

Власти Литваније други пут одбијају захтев Белорусије да се изручи Титановска.

У Минску су сигурно свесни да власти у Вилнусу неће испоручити Тихановску али ипак траже њену екстрадикцију јер желе да имају аргумент да Литванија подржава оне који су против легално изабраног председника Белорусије.

Светлана Тихановска је била супарник Александру Лукашенку на прошлим председничким изборима. Сада са групом опозиционара из иностранства руководи протестима у Белорусији који су ове зиме утихнули. Лидери опозиције верују да могу да у пролеће или почетком лета поново “пробуде незадовољне грађане” да изађу на улице и тргове и протестују против Лукашенка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)