ЦЕНА ОД 250 ДО 1.200 ДОЛАРА - Касперски упозорава: Вакцине против ковида се продају на црном тржишту

В.Ц.С.

05. 03. 2021. у 11:48

ЦЕНА ОД 250 ДО 1.200 ДОЛАРА - Касперски упозорава: Вакцине против ковида се продају на црном тржишту

Фото unicef.org

ВАКЦИНЕ против ковида 19 могу се наћи на црном интернет тржишту за 250 до 1.200 долара, резултат је истраживања компаније „Касперски“.

Њени истраживачи испитали су 15 различитих тржишта на „Даркнету“ и пронашли огласе за три главне ковид вакцине – „Фајзерову“, „АстраЗенека“ и „Модерна“. Осим њих било је и продаваца који су рекламирали неверификована цепива.

Како наводе, већина оних који нуде робу налази се у Француској, Немачкој, Великој Британији и САД, а цене по дози се крећу до 1.200 долара, са просечном око 500. Комуникација се врши путем апликација за шифровану размену порука као што су „Wикр“ и „Телеграм“, а уплате се врше у облику криптовалуте, пре свега биткоина.

Већина продаваца са црног тржишта обавила је између 100 и 500 трансакција, што указује на то да су извршавали продају, али шта тачно корисници „Даркнета“ купују остаје нејасно. Немогуће је рећи ни колико су дозе вакцина које се рекламирају онлајн стварне и колико реклама је заправо превара.

- На „Даркнету“ можете пронаћи готово све, па није изненађујуће да тамошњи продавци покушавају да искористе кампању вакцинације. Током протекле године десио се читав низ превара везаних за тему ковида и многе су биле успешне. Тренутно, не само да људи продају дозе вакцина, већ и евиденције о вакцинацији, односно документа која вам могу помоћи да слободно путујете – рекао је Дмитриј Галов, стручњак за безбедност компаније „Каспрерски“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)