ВАКЦИНИСАНИ У ЗЕЛЕНОЈ ЗОНИ: Борба против ковида 19 добија сада нову, дуго најављивану стратегију у Европској унији

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

03. 03. 2021. у 23:21

ВАКЦИНАЛНИ пасош убрзано постаје реалност. После дужег опирања и коначне сагласности на самиту лидера крајем прошле недеље, председница ЕК Урсула фон дер Лајен већ је изашла с конкретним датумима.

ВАКЦИНИСАНИ  У ЗЕЛЕНОЈ ЗОНИ: Борба против ковида 19 добија сада нову, дуго најављивану стратегију у Европској унији

Фото ЕПА

Закључаној Европи се жури, па ће, према најавама шефице европске извршне власти, предлог за ову врсту документа званично бити представљен 17. марта.

Тога дана биће изнета законска основа за овај сертификат који би требало да се зове "зелени пасош". Најављује се да ће бити у електронској форми, а да ће се у њега уписивати да ли је особа вакцинисана, имунизована и да ли има негативан тест.

Циљ је да се све стави "на ноге" од јуна од када би могли да путују заштићени који не представљају опасност по друге. Све то, међутим, за собом повлачи бројна питања која ће покушати да реши најављено ново европско слово закона. О свему ће, свакако, морати да се изјасне и домаћи парламенти, имајући у виду да се много говори о поштовању људских права.

Европске норме око оваквих пасоша засад нису успостављене. Европски суд за људска права већ је раније оценио да обавезна вакцинација представља препреку за остваривање пуних права слободе кретања. Поставља се питање да ли ова одлука може да се сматра правним преседаном. СЗО је, такође, упозорила на могућност разлика између богатих и сиромашних земаља. Паралелно с европским законима, мораће, у кратком року, да се мења и домаће законодавство чланица.

ПРИВАТНОСТ

СТВАРАЊЕМ базе података залази се и у стриктни домен приватности. Све потпада и под могуће "праћење становништва". Зато се очекује да ће бити много тужби.

Пандемијски пасош ће због тога директно зависити од будућих одлука Европског суда за људска права и уставних судова у земљама чланицама.

Поставља се и правно питање назива "пасош" који је по свом значењу међународни документ, иако понекад може да служи и за идентификацију на домаћем тлу. Французи наводе пример да су у 18. веку у време епидемија имали нешто слично што је омогућавало да се слободно путује, али се то тада називало "здравственим картоном". А намера је да нови документ служи за слободан приступ установама и активностима и унутар земаља.

Урсула фон дер Лајен, Фото АП

Све доводи и до неравноправности међу грађанима, јер тренутно немају сви једнак приступ цепивима, па ће неки сигурно тражити да се изјасне и уставни судови. Французи су, уосталом, крајем прошле године већ, неуспешно, нешто слично покушали да преточе у национални закон. Државни савет је, том приликом, изразио резерве, па је овај члан повучен из пројекта закона.

На крају, остаје и отворено суштинско питање дужине трајања ових пасоша, која директно зависи и од трајања имунизације која је засад непозната за све вакцине против ковида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vesna

04.03.2021. 03:59

Ковид пасош jе недопутив , то jе тираниjа дубоке државе и народ то нече и несме да прихвати. Вакцина била доступна или не мора да буде лични избор , да сваки поjединац упореди опасност од болести и да ли има корист од вакцине или не. Ограничаванье било коjе слободе особи коjа не жели да прими вакцину jе кршенье льудских права. Шта се ради у Европи баш ме брига хвала Драгом Богу Србиjа ниjе део Европске Униjе па нас ньихови глупи закони не обавезуjу. Лично сам примила вакцине као дете и те вакцине jе правио Торлак са цильем очуваньа здравльа становништва и ниjе било нус поjава. Данас користим Руске лекове и вакцине коjе производи државни институт и ньима веруjем а за друге не желим да ризикуjем и веруjем да свако треба сам да одабере било ,лек, вакцину или неку здравствену процедуру jер jе сад медицина бизнис.