КОРОНА НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ИЗНЕНАЂУЈЕ: Код бебе старе пет дана која се родила заражена откривена мутација вируса

Novosti online

03. 03. 2021. у 10:59

КОРОНА НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ИЗНЕНАЂУЈЕ: Код бебе старе пет дана која се родила заражена откривена мутација вируса

FOTO: Depositphotos

ВИШЕ од годину дана корона вирус присутан је међу светском популацијом, али и даље не престаје да изненађује. О САРС-ЦоВ-2 вирусу свакога дана учимо и таман када помислимо да смо много тога савладали, нова истраживања нас демантују.

Тако нешто догодило се и у Шведској, где је утврђено да се код бебе старе пет дана, која се родила заражена корона вирусом, догодила мутација.

Наиме, трудници из Малмеа појавили су се јаки болови, те је уз сумњу да је заражена корона вирусом хитно пребачена у болницу. На првом прегледу утврђен је низак пулс код бебе, што је указивало на то да не добија довољну количину кисеоника.

Хитним царским резом беба је дошла на свет, а тестови су потврдили малу засићеност кисеоником, док су брисеви из грла потврдили да су и мама и беба заражене корона вирусом.

- Моје колеге и ја открили смо да је вирусни геном код мајке и бебе идентичан. Будући да је беба изолована од мајке непосредно након царског реза и да није долазила у контакт са другим члановима породице, налази су потврдили да је заражена пре рођења - рекао је доктор из шведске болнице.

Неколико дана касније, генетским секвенцирањем показало се да се вирус код бебе променио и да је то заправо мутирана верзија изворног соја вируса, који је био присутан код мајке.

Колико је познато, ово је први случај генетске промене корона вируса у једниственом окружењу, односно преноса са мајке на фетус пре рођења, пише Сциенцеалерт.

Иако је уобичајено да вируси мутирају, ова мутација догодила се само пет дана пошто је беба рођена.

- Генетске промене је можда стимулисало то што је беба дошла у контакт са спољним светом, ван материце. Али је изненадило то колико се брзо мутација догодила - објаснио је лекар.

Налази који су урађени указали су и на промене у постељици. Половина ткива било је оштећена. Протеин корона вируса утврђен је и на мајчиној страни палценте, али и на бебиној.

Новопечена мама се брзо опоравила од инфекције корона вирусом, те је из болнице отпуштена четири дана после порођаја. Беба је задржана због тога што је рођена раније, али је развила антитела против короне и није имала ни симптоме, нити проблеме после рођења.

Како су лекари навели, бебин сопствен имуни систем је неутралисао вирус.

Ретка појава, али треба обратити пажњу

Претходне студије показале су да је код заражених трудница могућа појава раног одлубљивања плаценте (тзв. абрупције), а код фетуса убрзан срчани ритам. Ипак, и поред хиљада заражених трудница широм света, чини се да је пренос вируса од мајке на бебу у материци ретка компликација.

Научници сматрају да је то због баријере, односно плаценте која штити бебу у материци од већине инфекција.

У ретким случајевима, корона вирус може оштетити плаценту - што доводи до недостатка кисеоника код нерођеног детета - чак и ако мајка има благи случај короне у касној трудноћи.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)