ДА ЛИ СЕ СТВАРА ВОЈНИ САВЕЗ РУСИЈЕ И КИНЕ? То би била ноћна мора за НАТО, ево шта кажу из Пекинга

Новости онлине

02. 03. 2021. у 22:24

АМЕРИЧКИ генерал Тод Волтерс, иначе главнокомандујући НАТО снага за Европу, почетком фебруара привукао је пажњу светских медија рекавши да су Сједињене Америчке Државе као и њени савезници забринути због све приснијих односа и јачања сарадње Русије и Кине.

ДА ЛИ СЕ СТВАРА ВОЈНИ САВЕЗ РУСИЈЕ И КИНЕ? То би била ноћна мора за НАТО, ево шта кажу из Пекинга

Фото: ЕПА

Волтерс је тада истакао да јачање сарадње у областима билатералних интереса две земље сугерише “на појаву партнерског односа”.

Међутим, по свему судећи до тога највероватније неће доћи. Наиме, како пишу кинески медији, званични Пекинг нема планова да формира војни савез са Русијом. Министарство одбране Кине саопштило је то у понедељак, одговарајући да шпекулације да би две силе могле да формирају уједињени фронт против НАТО.

- Кинеско-руски односи су важна подршка у стратешкој сарадњи две земље. Две земље држе се принципа да се не конфронтирају са трећом страном, што се потпуно разликује од војних савеза међу другим државама - саопштило је кинеско министарство одбране.

Како пише портал “Соутх Цхина Морнинг Пост”, ово саопштење долази после изјаве председника Русије Владимира Путина, који је у октобру прошле године истакао да “не би искључио могући савез са Кином”.

Ово није први пут да је први човек Русије алудирао на овако нешто, чиме су почеле шпекулације да би званична Москва можда покушала да формира војни савез са Кином као противтежа НАТО.

Фото: Ап Пхото/Дмитриј Ловецки

Познаваоци прилика кажу да је порука кинеског министарства очигледно била намењена да покаже жељу Пекинга да спречи да тензије у односу са Вашингтоном прерасту у “топли рат”, као и да се избегне даљи скептицизам у Европи. Војни експерт Ни Лексионг казао је да “табу тема” да Кина чак и наговештај евентуалног војног савеза са Русијом.

- У данашње време, само земље које планирају да воде ратове објављују планове за војне савезе. Себе стављате у ћошак када урадите то и себи смањите простор за преговоре. То није у интересу Кине - каже Лексионг.

Ченг Јиђун, стручњак за односе Кине и Русије на Академији за друштвене науке сложио се са оценом Лексионга, и истакао да су војни савези заоставштина “хладног рата” и да нема потребе да Кина буде део неке алијансе.

- НАТО је формиран да би се таргертирао СССР, не Кина. Та организација није урадила ништа до сада да науди основним интересима Кине - казао је Ченг.

Он је истакао да би евентуални савез две земље увукао Пекинг у сукобе између Русије и Европе, а Кина ту нема никаквих интереса.

Лексионг је објаснио да Москва и Пекинг имају заједничке интересе, али историја подучава да би Кина платила велику цену уколико би био формиран војни савез.

- Везе између Кине и СССР-а су се распале током територијалног конфликта у вези острва Женбао 1969. године - казао је он.

Фото: ЕПА

- Односи Кине и Русије су врста полувојног савеза, што значи да су савезници, али ниједна страна нема војне обавезе према другој. То је слично односу који је формиран између САД, Јапана, Аустралије и Индијом, односно “Qуад” - додао је овај стручњак.

Експерт из Пекинга, који је тражио да остане анониман, казао је да председник Си Ђинпинг и даље има јасна сећања из младости када је дошло до распада односа СССР-а и Кине.

- Си и Путин један за другог кажу да су најбољи пријатељи. Си има лични контакт са Путином, али има везе и са председником САД Џоом Бајденом. Не жели да буде под утицајем ни једне, али ни друге стране - наводи анонимни експерт.

Са друге стране, Ченг истиче да су војни савези превазиђен концепт пошто су све земље схватиле важност мирних средстава да се реше несугласице и одбрани национални интерес.

- Постоје конфликти и контрадикције међу државама када је реч о националним интересима. Стварање војног савеза значи да радије желиш да употребиш силу него да решиш проблем, што је најгора опција - наводи Ченг.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)