ПРИНЦ НЕ МОЖЕ У АМЕРИКУ: САД увеле забрану уласка за 76 саудијских званичника

Д. САВИЋ

02. 03. 2021. у 23:07

ПРИНЦ НЕ МОЖЕ У АМЕРИКУ: САД увеле забрану уласка за 76 саудијских званичника

Фото АП

АДМИНИСТРАЦИЈА председника САД Џозефа Бајдена саопштила је да 76 саудијских држављана за које се верује да су били умешани у убиство земљака Џамала Кашогија, колумнисте листа "Вашингтон пост", као и у покушаје застрашивања саудијских дисидената у САД, подлеже политици ограничавања америчких виза.

Стејт департмент је, међутим, одбио да открије да ли је међу њима и престолонаследник Мохамед бин Салман иако је, према подацима америчких обавештајних служби са којих је недавно скинута ознака тајности, Кашогијево убиство управо он одобрио.

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је да неће толерисати појединце који "прете или нападају активисте, дисиденте и новинаре у име страних влада" и најавио "Кашоги забрану" Стејт департмента. Али, имена нису објављена.

Обавештајна служба САД на четири стране извештаја је раније прецизирала да је принц Мохамед бин Салман одобрио операцију "Ухвати или убиј" Кашогија у Турској.

- Престолонаследник је видео Кашогија као претњу за краљевство и због тога је подржао, ако треба и насилне, мере само да га ућутка - наводи се у извештају.

ТУЖБА У НЕМАЧКОЈ

"РЕПОРТЕРИ без граница" су поднели кривичну пријаву канцеларији немачког јавног тужиоца против саудијског принца Мохамеда бин Салмана и још четворице његових саветника. Она се односи на њихову улогу у убиству Џамала Кашогија, као и затварање 34 медијских професионалаца. У саопштењу се наводи да су у Саудијској Арабији новинари жртве раширених напада из политичких разлога, с циљем да буду ућуткани.

Ту су и имена 21 особе блиске принцу, умешане у убиство које се догодило у октобру 2018. године, у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, када је Кашоги ушао у зграду да подигне документа за венчање. Турски истражни органи су још тада саопштили да је саудијски дисидент ту задављен и раскомадан.

Верни савезник САД на Блиском истоку, Саудијска Арабија, међутим, демантовала је амерички обавештајни извештај да је саудијски принц одобрио убиство Кашогија. Саудијски престолонаследник је 2019. године рекао да преузима пуну одговорност за то убиство, али је негирао да га је наредио. Саудијски званичници тврде да је Кашогијево убиство дело одметнутих безбедносних званичника и осудили су на затвор осам Саудијаца прошле године.

Убиство Кашогија је пољуљало беспрекорни реформаторски имиџ саудијског принца на Западу. Критичари из света му замерају и да је главни иницијатор рата у Јемену, као и да се жестоко обрачунава с политичким противницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)