ПОРЕЗ ЗА УЛТРА-МИЛИОНЕРЕ: Колико ће то коштати Безоса, Маска и Гејтса?

Танјуг

02. 03. 2021. у 14:30

АМЕРИЧКА сенаторка Елизабет Ворен предложила је у понедељак увођење посебног порезу за врло богата домаћинства и појединце у САД, а према рачуници агенције "Блумберг" по том основу би се само од водећи 100 америчких милијардера у државну касу слило више од 78 милијарди долара.

ПОРЕЗ ЗА УЛТРА-МИЛИОНЕРЕ: Колико ће то коштати Безоса, Маска и Гејтса?

Фото: ЕПА

Нацртом закона, популарно названим Порески закон за ултра-милионере, Воренова је наставила напоре на реализацији идеје која је била централно обележје њене председничке кампање 2020.

Тим предлогом се предвиђа годишњи порез од 2,0 посто за домаћинства и појединце чије нето богатство износи између 50 милиона и једне милијарде долара, те порез од 3,0 процента на нето вредност изнад једне милијарде долара.

Фото: АП

Штавише, пореска стопа на нето богатство веће од милијарду долара повећала би се на 6,0 процената ако буде усвојен програм „Здравствена заштита за све“ (Medicare for All).

"Блумберг" оцењује да предлог Воренове нема шансе да прође у "тесно" подељеном Конгресу.

Према анализи њујоршке агенције, власник Амазона и најбогатији човек на свету, Џеф Безос, суочио би се са додатном пореском обавезом у износу од најмање 5,4 милијарде долара 2021. године уколико би такав закон био усвојен, док би власник "Тесле" Илон Маск платио 5,2 милијарде долара.

Овај порез коштао би Била Гејтса додатних 4,0 милијарде долара, а Марк Закербер би платио више од 2,9 милијарди долара, додаје се у информацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)