МОРАЛ ЕВРОПЕ - НА НУЛИ: Суочена с мањком вакцина против вируса корона, ЕУ увела рестрикцију њеног извоза

Горан Чворовић, дописник Брисел

01. 03. 2021. у 23:31

МОРАЛ ЕВРОПЕ - НА НУЛИ: Суочена с мањком вакцина против вируса корона, ЕУ увела рестрикцију њеног извоза

Фото ЕПА

ГРАМЗИВОСТ за вакцинама обила се о главу Европској унији, а уместо демонстрације покајања, уследила је - себичност.

ЕУ је сама, за сваки случај, наручила чак 2,2 милијарде доза, што би јој, кад би све добила, било довољно да све своје грађане цепи не двапут, већ пет пута.

Обећали су и да ће спасоносну течност поделити с другима, а сада кад је дошло до кашњења и отказивања, приграбили су, само за себе, оно до чега могу да дођу, макар морали да одустану и од моралне обавезе.

Лидери одбијају да вакцину шаљу даље, иако су многе земље већ раније обећале да ће доставити део добијених вакцина земљама које их немају, правдајући тиме чињеницу да су у предфази наручивале много више него што је потребно њиховом становништву. Неке су део ових обећања и испуниле. Све се радило под максимом да читава планета треба истовремено да изађе из здравствене кризе, а да до цепива дођу и они који нису толико богати као они који су, први, све покуповали.

Фото Танјуг

Међутим, ситуација се у међувремену знатно погоршала. Најпре "фајзер", а затим "Модерна" и "Астра Зенека" - три вакцине тренутно имају заједничку дозволу за цепљење на тлу ЕУ - редом су најављивале кашњења која су значајно пореметила календар вакцинисања на територији ЕУ.

Чланице ЕУ знатно заостају за земљама као што су САД, Велика Британија, Кина, али и Израел или Србија. САД су, тако, већ дале 75 милиона доза својим грађанима, Велика Британија 21 милион, док је у Немачкој, с друге стране вакцину примило само шест милиона, а у Француској ни четири.

У овој земљи тренутно се још вакцинишу тек грађани старији од 75 година и лекарско особље, а само захваљујући чињеници да се "Астра Зенека" не даје старијима од 65 година, прилику су добили и они старости од 50 до 64, али само с кормобидитетом.

КОНТРОЛИСАТИ, НЕ И БРАНИТИ

И У Европској унији, међутим, има супротстављених тонова по питању уступања цепива. Француски државни секретар Клеман Бон је поручио да извоз треба само контролисати али не и забранити јер би, с друге стране, то могло да доведе до тога да Американци и Британци, руковођени истом логиком, одбију да извозе своје вакцине у Француску.

ЕУ истовремено трпи и због тога што још, званично, на свом тлу заједнички није одобрила руске и кинеске вакцине. Зато се земље сналазе појединачно. Чешки премијер Андреј Бабиш је поручио да би руска вакцина ускоро могла да се нађе у његовој земљи и без одобрења администације у Бриселу, наглашавајући да се ту не ради о геополитици, већ о здрављу.

Аустрија не само да намерава да увезе руску вакцину, већ жели и да је пуни на свом тлу. О томе су већ разговарали канцелар Себастијан Курц и председник Владимир Путин.

Мађарска је отишла најдаље, а њихов премијер Орбан је у недељу примио - кинеско цепиво.

- За сваки дан чекања на Брисел, губимо сто мађарских живота. Зашто би требало да мислимо да су европски стручњаци паметнији од нас? Имам поверења у мађарске стручњаке - изјавио је том приликом Орбан.

За то време, из међународног програма Ковакс, замишљеног као систем равноправне расподеле вакцина на читавој планети, испоручене су тек пре неколико дана прве дозе, када је Гани припало 600.000 вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)