"СПУТЊИК В" СЛЕТЕО У СЛОВАЧКУ: Војни транспортни авиони доставили руску вакцину, Братислава неће да чека бирократе из Брисела

Новости онлине

01. 03. 2021. у 18:32

СПУТЊИК В СЛЕТЕО У СЛОВАЧКУ: Војни транспортни авиони доставили руску вакцину, Братислава неће да чека бирократе из Брисела

Фото АП

ПРВА партија руске вакцине "Спутњик Ве" (Sputnik V) стигла је у Словачку. Војно-транспортни авион републике C-27J Spartan у којој се налазе вакцине слетео је на аеродром у Кошицама.

- Почели смо да купујемо вакцину „Спутњик Ве“ од Русије, не сачекавши њену регистрацију од стране Европске агенције за лекове, пошто немамо времена за чекање. Земљи недостају вакцине. Сваког дана од ковид 19 умиру десетине наших суграђана - рекао је премијер на конференцији за штампу, додавши да ће ово озбиљно убрзати процес вакцинације у земљи.

Словачки премијер је саопштио да ће два милиона вакцина помоћи да се вакцинише милион људи.

- У наредна два месеца добићемо милион вакцина у складу са договором, што значи да ће бити вакцинисано пола милиона људи. У мају и јуну ће стићи наредни милион за још пола милиона људи - рекао је Матович на конференцији за штампу и изразио наду да ће руска страна поштовати рокове и испоручити договорену количину.

За две дозе, према речима премијера, руском произвођачу је било плаћено 19,95 долара, тј. око 17 евра. Ради се о стандардној цени коју плаћају и друге земље. 

Министар здравља Словачке Марек Крајчи изјавио је да ће вакцинација „Спутњиком Ве“ (Sputnik V) бити добровољна. Грађани ће сами моћи да бирају вакцину. По његовим речима, "Спутњик Ве" могу примити све старосне категорије.  

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)