ДА ЛИ ЋЕ САД И ЕУ СЛОМИТИ ЛУКАШЕНКА? Руски експерт открио да ли Тихановска има разлога за наду

Novosti online

01. 03. 2021. у 12:57

ДА ЛИ ЋЕ САД И ЕУ СЛОМИТИ ЛУКАШЕНКА? Руски експерт открио да ли Тихановска има разлога за наду

Фото: ЕПА

БЕЛОРУСКО питање тешко да је значајно за таквог глобалног лидера као што су Сједињене Америчке Државе, сматра Николај Межевич, шеф Центра за белоруске студије Института Европе Руске академије наука, преноси Риа ФАН.

Поражени председнички кандидат Светлана Тихановска рекла је да ће се „режим“ белоруског лидера Александра Лукашенка „срушити“ на пролеће. Према њеним речима, „унутрашњи и спољни притисак“ биће толики да шеф државе неће имати избора него да поднесе оставку. По овом питању, Тихановска се веома нада „снажном савезу између нове владе САД и ЕУ“.

- Наравно, не могу да дам исту стручну процену као она. Бавим се међународним односима само 33–34 године, баш ме брига за госпођу Тихановску и њено искуство! Вероватно је предавала на универзитету, а звање професора добила је на катедри за светску политику - наравно, она то боље зна! Нарочито када је реч о тако деликатном питању, када ће шеф државе, који је управо реизабран на националним изборима, "поднети оставку" - рекао је политиколог.

Што се тиче притиска САД и Европске уније, експерт је наставио у озбиљнијем тону.

- Говорити о озбиљном притиску била би неопростива грешка. Да су Брисел и Вашингтон желели да сломе руководство Републике Белорусије, не би морали да чекају председничке изборе у овој земљи. Системи америчког Стејт департмента могу да функционишу без обзира на овај параметар, то им је апсолутно ирелевантно - сматра Межевич.

Он је такође уверен да белоруско питање није стратешко за САД.

- За Москву је то несумњиво важно, за Минск је од виталне важности, али за Вашингтон није. Према томе, са моје тачке гледишта, изјава госпође Тикхановске је неодговорна и не заснива се ни на чему - нагласио је експерт. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)