ЈЕРМЕНИЈА У НАЈВЕЋОЈ КРИЗИ ДО САДА: Пашињанови посланици траже импичмент председника Саркисјана

Новости онлине

28. 02. 2021. у 19:05

ПОСЛАНИК владајуће парламентарне странке „Мој корак“ у Јерменији Вагн Овакимјан сматра да постоји основа за импичмент председника Армена Саркисјана, након што је одбио да потпише смену начелника Генералштаба Оника Гаспарјана.

ЈЕРМЕНИЈА У НАЈВЕЋОЈ КРИЗИ ДО САДА: Пашињанови посланици траже импичмент председника Саркисјана

Армен Саркисјан

Посланик сматра да председник произвољно користи своју власт и тим самим може нанети „штету националној безбедности, створи нестабилност у земљи и омете реализацију законодавних реформи“.

- Последњи кораци Армена Саркисјана изгледа имају за циљ да изазову поменуте последице. На овај начин, може се констатовати постојање озбиљних основа за иницирање процеса импичмента Армена Саркисјана због флагрантног кршења Устава - написао је Овасјан на фејсбуку.

И премијер Јерменије Никол Пашињан огласио се на својој страници на фејсбуку, критикујући председника земље истим поводом.

- Одлука председника је била нејасна. Образложићу ово на митингу (1. марта). Након утврђивања ове чињенице могу се извући одређени закључци - рекао је Пашињан у својој видео-поруци на Фејсбуку.

Нова политичка криза распламсала се у Јеревану после Пашињанових неопрезних речи о руским системима „Искандер“. Заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије исмејао је премијера, због чега је смењен, а убрзо након њега и начелнику Генералштаба понуђено је да поднесе оставку. У четвртак ујутро, Оружане снаге Јерменије издале су саопштење у којем траже оставку самог Пашињана. Премијер је ово оценио као покушај преврата и позвао своје присталице да изађу на улице. У међувремену, опозиција је подигла барикаде и шаторе у близини парламента. Они нису расположени за преговоре са властима и траже оставку премијера.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)