РУСКИ ЕКСПЕРТ: Бајденова Америка клизи у баналну диктатуру

Novosti online

28. 02. 2021. у 14:51

РУСКИ ЕКСПЕРТ: Бајденова Америка клизи у баналну диктатуру

Фото: ЕПА

ОД виталног значаја за тим америчког председника Џозефа Бајдена је да покаже присталицама Доналда Трампа да је нова америчка влада спремна за масовну репресију над становништвом, каже политиколог Сергеј Марков у интервјуу за Риа ФАН.

Раније су власти Сједињених Држава оптужиле више од 300 особа због кршења савезног закона у вези са нередима око и унутар Капитола 6. јануара 2021. године.

280 људи је већ задржала полиција.

- Веома је важно да Бајденова администрација казни велики број људи. Упркос чињеници да су ти људи невини, постали су жртве провокације, коју су организовале саме демократе. Једино што су желели било је одржавање демонстрација изван америчког Конгреса. На агресију су их гурнули посебно обучени провокатори из покрета Антифа, који су први провалили у зграду америчког парламента - тврди Марков. 

Према мишљењу политиколога, циљ провокатора је био да дискредитује и присталице тадашњег актуелног америчког председника и њега самог, како би касније имали добар разлог за проглашење импичмента - што се, у ствари, и догодило.

- Масовним хапшењима Бајден жели да покаже своју способност кажњавања и на тај начин спречити могуће скупове присталица његовог претходника. Демократе су већ постигле главно - намештале су изборе и свеле протесте на минимум. Међутим, сада јасно видимо да Сједињене Државе све више клизе из демократско-олигархијске републике у баналну диктатуру - уверен је стручњак. 

Суђења „капитолским освајачима“ биће праћена активном антитрамповском реториком, наставио је Марков.

- Бивши амерички председник ће говорити на великој конзервативној конференцији. Трамп тамо позива своје присталице и они ће заједно разговарати о томе како ће остварити велику победу на следећим изборима - пре свега, у новембру 2022. године. Њихова победа требало би да постане „одскочна даска“ за бившег шефа државе, како би поново преузео кормило државе 2024. године - рекао је Марков. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)