ЕВО ШТА ЗНАМО О ПОРЕКЛУ КОРОНЕ: Доктор СЗО тима у Вухану објавио извештај

Новости онлине

28. 02. 2021. у 14:31

ЕВО ШТА ЗНАМО О ПОРЕКЛУ КОРОНЕ: Доктор СЗО тима у Вухану објавио извештај

Фото. ЕПА

ДОМИНИК Дајер, аустралијски представник тима Светске здравствене организације (СЗО) који је у Вухану прикупљао евиденције о раним данима ширења корона вируса, вратио се у Сиднеј одакле је за "Бизнис инсајдер" говорио о њиховим сазнањима о пореклу пандемије.

У оквиру мисије научници су упознали човека који је 8. децембра 2019. године био први потврђени случај ковида-19. Од тада се потпуно опоравио. Упознали су лекаре који су радили у болницама у Вухану на лечењу раних случајева инфекције и сазнали су шта се догодило њима и њиховим колегама.

Били су сведоци утицаја ковида-19 на многе појединце и заједницу у првом светском жаришту короне које се против пошати борило када свет није знао много о вирусу - како се шири, како се лечи или какве последице оставља на организам.

Разговарали су са кинеским колегама - научницима, епидемиолозима, лекарима - током четири недеље колико је мисија СЗО била у Кини.

Ово су Дајер и његове колеге сазнали о пореклу вируса САРС-ЦоВ-2.

ВИРУС ЈЕ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ ЖИВОТИЊСКОГ ПОРЕКЛА

Управо у Вухану, у централној Кини, вирус који се данас назива САРС-ЦоВ-2 појавио се у децембру 2019. године. Истраге мисије СЗО су закључиле да је вирус највероватније животињског порекла.

Вероватно је прешао на људе од слепих мишева, преко засад непознате посредничке животиње, на непознатом месту. Такве "зоонотске“ болести и раније су покретале пандемије.

Научници и даље раде на утврђивању тачног ланца догађаја који су довели до тренутне пандемије. Узорци узети са слепих мишева у провинцији Хубеј и дивљих животиња широм Кине до данас нису показали присуство САРС-ЦоВ-2.

Истраживачи су посетили сада затворену "влажну пијацу" у Вухану која је у првим данима пандемије била окривљена за ширење вируса. Неке тезге на пијаци продавале су дивље животиње и њихове производе. Такође постоје докази да су неке дивље животиње подложне САРС-ЦоВ-2, међутим, ниједан животињски производ тестиран након затварања маркета није био позитиван на овај вирус.

Такође знамо да нису сви од 174 првих случајева ковида-19 посетили пијацу, укључујући првог човека којем је постављена дијагноза.

Међутим, када су посетили затворену пијацу, видели су колико је лако зараза тамо могла да се шири. Када је била отворена, дневно би је посетило око 10.000 људи.

Такође постоје генетски докази генерисани током мисије да је тамо постојао кластер. Вирусне секвенце прикупљене од неколико људи који су посетили пијацу биле су идентичне, што указује на преносни кластер. Међутим, постојала је одређена разноликост у другим вирусним секвенцама, што подразумева друге непознате ланце преноса.

Резиме студије праћења до првог заједничког претка разних секвенци САРС-ЦоВ-2 проценио је да је почетак пандемије био између средине новембра и почетка децембра. Постоје и публикације које сугеришу да је САРС-ЦоВ-2 био присутан у бројним земљама пре првог случаја у Вухану, мада је за њих потребна потврда.

Закључак је да је пијаца у Вухану пре била прво место већег ширења вируса, него "нулта тачка". Зато научници морају да потраже порекло вируса на неком другом месту.

ЛАБОРАТОРИЈСКИ СЦЕНАРИО

Политички најосетљивија опција коју су научници разматрали је да је вирус "побегао из лабораторије". Закључили су да је ово крајње мало вероватна опција.

Посетили су Институт за вирусологију у Вухану, који је импресиван истраживачки објекат и, како каже Дајер, чини се да добро ради уз бригу о здрављу запослених.

Научници СЗО су разговарали са тамошњим колегама. Чули су да су узорци крви научника који се рутински узимају и чувају тестирани на корону. Нису пронађени докази присуству антитела. Погледали су и њихове ревизије биолошке сигурности и нису нашли било какве пропусте.

Погледали су вирус најближи САРС-ЦоВ-2 на којем су радили - вирус РаТГ13 - који је откривен у пећинама на југу Кине, где су неки рудари умрли седам година раније.

Али све што су кинески научници имали је генетска секвенца за овог вируса, нису успели да га узгајају у култури. Иако је могуће да вирус "побегне" из лабораторије, то се екстремно ретко дешава. Дакле, закључили су да је крајње мало вероватно да се то догодило у Вухану.

ТИМ ОД ВИШЕ ОД 30 СТРУЧЊАКА

Мисија је била заједничка вежба СЗО и кинеске здравствене комисије. Укупно је било 17 кинеских и 10 међународних стручњака, плус седам других стручњака и помоћног особља из различитих агенција. Размотрили су клиничку епидемиологију (како се корона шири међу људима), молекуларну епидемиологију (генетски састав вируса и његово ширење) и улогу животиња и животне средине.

Само група за клиничку епидемиологију прегледала је 76.000 кинеских записа из више од 200 институција у потрази за било чим што је могло да личи на ковид-19 - попут болести сличних грипу, упале плућа и других респираторних болести. Нису пронашли јасне доказе о значајном промету короне у Вухану током другог дела 2019. године, пре првог случаја.

ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ?

Мисија у Кини била је само прва фаза. Званични извештај треба да буде објављен у наредним недељама. Истражитељи ће такође потражити даље податке како би истражили доказе да је вирус циркулисао у Европи током 2019. Такође ће наставити да тестирају дивље животиње и друге животиње у региону на просуство вируса.

Без обзира на порекло вируса, појединачни случајеви налазе се испред епидемиолошких података, секвенци и бројева. Дугорочни физички и психолошки ефекти трагедије и анксиозности осетиће се у Вухану, али и на другим местима у деценијама које долазе.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)