МОГУЋЕ ПАРТНЕРСТВО ПОД СПЕЦИЈАЛНИМ УСЛОВИМА: "Ако Америка пристане само на хегемонију, Русија ће постати озбиљна препрека"

Novosti online

28. 02. 2021. у 10:32

МОГУЋЕ ПАРТНЕРСТВО ПОД СПЕЦИЈАЛНИМ УСЛОВИМА: Ако Америка пристане само на хегемонију, Русија ће постати озбиљна препрека

Фото: ЕПА

РУСИЈА би желела укидање западних санкција и успостављање конструктивних, чак и партнерских односа са Сједињеним Америчким Државамa, али неће због тога поћи на једностране уступке и пристаће на изградњу таквих односа само под својим условима, пише генерални директор часописа "Нешенал интерест", амерички политиколог Дмитриј Сајмс.

 - Будућност односа између Сједињених Америчких Држава и Русије у великој мери зависи од Америке. Ако Сједињене Америчке Државе не могу да пристану ни на шта друго осим на непобитну хегемонију, онда ће Русија несумњиво постати озбиљна препрека и представљати изазов -  уверен је стручњак.

Према његовом мишљењу, санкције би могле бити "корисно средство" за Вашингтон уколико им циљ није само "изолација и слабљење Русије", већ покушај "да се понашање Русије учини флексибилнијим".

Сајмс сматра да би Москва желела да западне санкције буду укинуте.

 - Међутим, да би овакав приступ функционисао од Москве се не могу очекивати озбиљни уступци узалуд се надајући да ће Запад касније учинити реципрочне кораке - рекао је он.

Како наводи аутор чланка, такав сценарио био би сличан ономе што се догодило крајем 1980-их "у време (Михаила) Горбачова".  

 - Инсистирати на томе да Москва понови оно што многи Руси сматрају неуспехом и понижавајућим приступом значило би помешати жеље са стварношћу - уверен је политиколог.

Према његовом мишљењу, Москва тежи "конструктивнијим, чак и партнерским односима са Сједињеним Америчким Државама", али ће такве односе градити само "под својим условима".

 - Без обзира на њене намере, Русија остаје важна земља за Америку, а према једном кључном критеријуму и најважнија: то је једина земља способна да физички уништи Сједињене Америчке Државе", подсетио је Сајмс.

(Спутник)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)