НАВАЉНИ ЗАВРШИО У ПОКРОВУ: Руски опозиционар пребачен у затвор у Владимировском региону, недалеко од Москве

Д. Вујичић

27. 02. 2021. у 22:44

НАВАЉНИ ЗАВРШИО У ПОКРОВУ: Руски опозиционар пребачен у затвор у Владимировском региону, недалеко од Москве

Архива

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни премештен је у Владимирску област, где ће служити казну у затвору у граду Покров, рекао је добро упућени извор за ТАСС.

Према доступним информацијама, Наваљни је премештен у петак у Владимирски регион. Служиће казну у корективној установи Бр.2 у граду Покров, рекао је тај извор.

Иначе, Наваљни је у затвор "испраћен" без титуле "заточеник савести". Наиме, средином прошле недеље, Амнести интернешнел повукао је овакав његов "стаутус" са свог списка санкционисаних људи због "идеологије". Амнести је са много закашњења дошао до сазнања да се контроверзни Рус у ранијем политичком ангажовању залагао за насиље и дискриминацију грађана исламске вероисповести које је "прозивао" говором мржње.

- Амнести Уједињеног Краљевства повлачи проглашење Наваљног "затвореником савести" с обзиром на чињеницу да се залагао за насиље и није повукао такве изјаве - стоји у саопштењу.

Иза ове одлуке организације стоје примери говора где он тврди да су "муслимански мигранти бубашвабе" а на крају једног од таквих видеа Алексеј симболично пуца у особу која представља муслиманског мигранта са Северног Кавказа.

САД ЖАЛЕ ЗА НЕМЦОВОМ

Руска опозиција се у суботу окупила ради обележавања 6. годишњице убиства Бориса Немцова, другог истакнутог противника руских власти. Упркос томе што су следбеници Алексеја Наваљног прогласили мораторијум на протесте до пролећа, опозиција је позвала на окупљање у знак сећања на ликвидацију Бориса Немцова уз упозорење да је обавезно поштовање владиних антиепидемијских мера - ношење маски и одржавање физичке дистанце.

Московски суд овог човека је недавно осудио на преко 2,5 година затвора због кршења условних мера проистеклих из претходног случаја проневере.

Иначе, "Политико" пише да ће Бела кућа и Бајден "наредних недеља коордирати увођења санкција са европским савезницима према људима из руске администрације који су наводно тровали Наваљаног августа прошле године на лету преко Сибира". Атлантски савезници разматрају три врсте казни: санкције Магнитског закона према особама које су притвориле Наваљног; санкције према Закону о контроли хемијског и биолошког оружја и елиминацији из 1991. године и санкције према Извршној наредби 13382 - која је "усмерена на замрзавање имовине људи који шире оружје за масовно уништење.

ПРОВОКАЦИЈА

Председник Путин оптужио је Наваљног ("берлинског пацијента") за сарадњу са америчким обавештајним агенцијама током његове конференције за штампу на крају 2020. означивши његов тада само најављени повратак у земљу као унапред планиране хибридне ратне провокације за претходно објашњене циљеве. Зашто би се руски блогер за борбу против корупције Алексеј Наваљни вратио у земљу за коју је тврдио да је неуспешно покушала да га убије прошле године нема рационалних одговора, као ни на питање како је могуће да се опозиционар брзо и трајно опоравио од излагања најотровнијем агенсу икад направљеном на свету, отрову "новичок".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)