"МЛАДА ОД ЏИХАДА" НЕ МОЖЕ У БРИТАНИЈУ: Бангалдешкој Енглескињи из кампа ИД у Сирији неће бити дозвољен повратак на Острво

В. Н.

27. 02. 2021. у 22:18

МЛАДА ОД ЏИХАДА НЕ МОЖЕ У БРИТАНИЈУ: Бангалдешкој Енглескињи из кампа ИД у Сирији неће бити дозвољен повратак на Острво

Архива

ВРХОВНИ суд Велике Британије пресудио је у петак да Шамима Бегум, која је из Велике Британије кренула у Сирију како би се придружила терористичкој групи ИД као тинејџерка, не сме да се врати без обзира на држављанство јер представља сигурносни ризик.

Бегум, која има двојно британско-бангладешко држављанство, отпутовала је у Сирију са 15 година, заједно са неким школским колегама, како би се придружили калифату ИД. Како је калифат "пао" она је изронила у избегличком кампу у Сирији, где је привукла интересовање западних новинара. Њено држављанство опозвао је 2019. године министар унутрашњих послова, након низа интервјуа које је дала из избегличког кампа у којима је изразила мало кајања, али је рекла да жели да се врати у УК.

Пре пресуде, Вил Гедс, стручњак за борбу против тероризма, рекао је да би резултат судске одлуке "могао имати врло озбиљне последице у погледу осталих британских држављана који су се удружили са терористичким групама у иностранству, преко и изван ИД.

"Ризици од ових џихадиста и терориста који се враћају потенцијално могу бити прилично велики. Сигурносне службе ће такође захтевати знатну количину ресурса, чак и ако су окренуле леђа претходним идеалима ", рекао је у интервјуу у четвртак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)