АМЕРИКА ПРАВИ ОРУЖЈЕ НАЛИК РУСКОМ: Пилоти постају недодирљиви

Новости онлине

27. 02. 2021. у 14:37

АГЕНЦИЈА за напредне истраживачке пројекте Министарства одбране САД (ДАРПА) објавила је конкурс за израду прототипа беспилотне летелице „Лонгшот“.

АМЕРИКА ПРАВИ ОРУЖЈЕ НАЛИК РУСКОМ: Пилоти постају недодирљиви

Фото: УСАФ твитер

Главна карактеристика дрона је то што неће полетати са земље, него из авиона. Поред тога, напредна летелица ће бити наоружана веома брзим ракетама класе „ваздух-ваздух“.

„Циљ програма је развој иновативне беспилотне летелице која ће омогућити да се значајно повећа домет ваздушне борбе, ефикасност тактичке авијације и смањи ризик за авионе са посадом, што је посебно важно. Уколико пројекат успе, наши ловци и бомбардери ће моћи да уништавају противничке авионе, не улазећи у зону уништења њихових ракета. Захваљујући дроновима 'Лонгшот' амерички пилоти ће у будућности бити ван домашаја непријатељске борбене авијације“, наводи се у извештају ДАРПА.

Они сматрају да ће напредна беспилотна летелица изменити уобичајени концепт ваздушне борбе – амерички ловци и бомбардери неће бити опремљени ракетама, него малим дроновима.

ДАРПА не искључује да би „Лонгшот“ дроновима могли бити опремљени и авиони војно-транспортне авијације. Тај приступ идеално одговара америчком концепту „мозаичног рата“ који подразумева „мешавину“ беспилотних летелица и летелица са посадом које чине јединствену мрежу.

Засад није било говора о наоружавању дронова, али корпорација „Нортроп Граман“ не искључује могућност прилагођавања програма напредних ракета „Греј волф“ за пројекат „Лонгшот“. Програм „Греј волф“ предвиђа стварање различитих врста ракета, стога је веома могуће да ће дронови „Лонгшот“ моћи да нападају копнене објекте, на пример, системе ПВО.

Још један елеменат „мозаичног рата“ је програм „Скајборг вангард“ која предвиђа прављење беспилотног ловца према концепту „лојалне потпоре“. Ти дронови ће полетати са земље, али ће се контролисати из авиона са посадом. Америчко ратно ваздухопловство већ је склопило споразум са четири одбрамбена концерна.

Слични пројекти постоје и у Русији. Почетком 2019. године саопштено је да трећи експериментални примерак ловца пете генерације Су-57 коришћен као летећа лабораторија за проверу система напредног јуришног дрона С-70 „Охотник“. У септембру те године Министарство одбране Русије саопштило је да је изведен први заједнички лет „Охотника“ и Су-57. За дрон „Охотник“ се прави муниција различите намене, а очигледно и ракете „ваздух-ваздух“. Заједно са Су-57, дрон може направити пробој у области борбене употребе ловачке авијације.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЏОНСОНОВ РОЂЕНИ БРАТ: Био министар, после Борисовог потеза поднео оставку - личе као да су близанци