ЦИА ОБЈАВИЛА ИЗВЕШТАЈЕ: Саудијски принц наредио убиство новинара Џамала Кашогија

Novosti online

26. 02. 2021. у 19:44

БАЈДЕНОВА администрација скинула је ознаку тајности са извештаја америчке обавештајне службе о убиству саудијског новинара Џамала Кашогија. У извештају се сугерише да је саудијски принц Мохамед бин Салман одобрио операцију у Истанбулу да се новинар „зароби или убије“.

ЦИА ОБЈАВИЛА ИЗВЕШТАЈЕ: Саудијски принц наредио убиство новинара Џамала Кашогија

Фото: Танјуг/AP Pavel Golovki

Извештај, који је доставила Канцеларија директора националне обавештајне службе, наводи да се ова оцена заснива на "контроли доношења одлука" у Краљевини Саудијској Арабији престолонаследника, као и на "директном учешћу кључног саветника и чланова "заштитног детаља" Мохаммада бин Салмана у поменутој операцији.

- Од 2017. године, Престолонаследник има апсолутну контролу над безбедносним и обавештајним организацијама Краљевине, што чини изузетно мало вероватно да би саудијски званичници извели операцију ове природе без одобрења Престолонаследника - наводи се у извршном резимеу извештаја.

У извештају се даље наводи да је Престолонаследник „на Кашогија гледао као на претњу Краљевини и широко подржавао употребу насилних мера ако је потребно да би се утишао“.

Аутори документа такође пишу да имају "велико поверење" да је седам особа чија су имена наведена у извештају "учествовало, наредило или на било који други начин саучесник или одговоран за смрт Џамала Кашогија" у име бин Салмана.

- Не знамо да ли су ове особе унапред знале да ће операција резултирати Кашогијевом смрћу - напомиње се у извештају.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)