ДА ЛИ СЕ УВОДЕ КОВИД ПАСОШИ: Лидери одлучују о будућности путовања по Европи

Novosti online

25. 02. 2021. у 18:57

ДА ЛИ СЕ УВОДЕ КОВИД ПАСОШИ: Лидери одлучују о будућности путовања по Европи

Фото архива

ЛИДЕРИ ЕУ су почели са видео конференцијом на којој разматрају најновија дешавања у борби против пандемије Ковид-19, а посебну пажњу привлачи расправа и могуће доношење одлуке о увођењу такозваних "ковид пасоша".

Данашњи, први дан видео конфренције ЕУ лидера, биће посвећен у потпуности ситуацији са пандемијом Ковид-19. На њему је уводну реч имао председник Европског парламента Дејвид Сасоли.

- Не можемо назад. Морамо да развијемо истински европску здравствену политику, са јасно дефинисаним надлежностима за институције ЕУ. Не можемо да дозволимо билатералне споразуме и национализам вакцина. Измена Уговора више не може бити табу - рекао је Сасоли.

У питању је наставак редовних видео састанака ЕУ лидера који су почели прошле године у циљу координације европског одговора на пандемију, пише Танјуг.

Овога пута лидери ће размотрити убрзање статегије вакцинације и производње вакцина у Европи.

Разговараће се и о рестрикцијама које су неке земље чланице увеле у циљу спречавања ширења нових сојева вируса и утицаја тих рестрикција на слободу кретања и јединствено тржиште ЕУ.

Сертификати о вакцинацији и адаптација вакцина на нове сојеве вируса такође су на агенди ЕУ лидера.

Сада када се вакцинација убрзала широм Европе, поједине владе, као што су грчка и шпанска, траже брзо усвајање ЕУ признаница за оне који су се већ вакцинисали како би могли слободно да путују и тиме помогну рањеној економији да стане на ноге.

Међутим, неке земље попут Француске и Немачке нису за ту идеју, јер би одлука о "вакцина пасошима" значила дискриминацију према особама које из одређених разлога не смеју или не желе да се вакцинишу.

Француска, у којој је јак антиваксерски покрет, обећала је да неће приморавати своје грађане да се вакцинишу и сматра да је идеја о"вакцина пасошима" прерана.

Шефица Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, подржала је у јануару идеју о коришћењу потврда за идентификацију људи који су примили вакцину, али је додала да "без обзира да ли то даје приоритет или приступ одређеним услугама, ово је политичка и правна одлука о којој ће се расправљати на европском нивоу".

Аустријски канцелар Себастијан Курц захтевао је од ЕУ увођење европског "вакцина пасоша" и прети да ће, ако то не буде усвојено, Аустрија наћи начин за успостављање слободе кретања и путовања.

Уочи данашњег Самита ЕУ Курц се ставио на чело оних који подржавају идеје о увођењу пасоша о вакцинацији.

- Желимо што је могуће брже да се вратимо нормалности и максимуму слободе. Све док постоји пандемија и вирус то је могуће само ако будемо имали мере заштите, да ли кроз вакцинацију или тестове - нагласио је Курц у изјави новинарима.

Он је истакао да је због тога потребан европски пасош о вакцинацији који ће омогућити слободно путовање, а тако и одмор.

Курц је најавио да ће с том иницијативом иступити на Самиту ЕУ, и додао да има многе савезнике, пре свега туристичке земље као што су Грчка, Кипар или Малта, али и балтичке државе, Шпанија, Хрватска и Словачка желе овакав сертификат о вакцинацији.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)