КИНА СЕ ОСЛОБОДИЛА СИРОМАШТВА: Председник Си Ђипинг прогласио победу

Танјуг

25. 02. 2021. у 13:04

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг поручио је данас да је заједничким напорима Комунистичке партије Кине и народа свих етничких група, а у важном тренутку стогодишњице од оснивања Партије, Кина изборила свеобухватну победу у борби против сиромаштва.

КИНА СЕ ОСЛОБОДИЛА СИРОМАШТВА: Председник Си Ђипинг прогласио победу

ФОТО: Танјуг/АП Пхото

- Сиромаштво није социјализам. Уколико се ситуација не мења у сиромашним подручјима или се квалитет живота људи не побољшава, предност социјализма се не показује. То није социјализам- рекао је Си у говору на церемонији доделе награда за борбу против сиромаштва у Великој дворани народа у Пекингу.

У протеклих 18 година више од 100 милиона људи из 832 сиромашна округа и 126 хиљада сиромашних села се ослободило сиромаштва, што је оборило нови светски рекорд, преноси ЦРИ.

Кина је, како се наводи, успешно решила апсолутно сиромаштво и читаво сиромаштво у региону, што је 10 година раније него у агенди Уједињених нација о трајном развоју до 2030.

-Комунистичка партија Кине је ставила борбу против сиромаштва на истакнуто место. Ослобађање сеоског становништва од сиромаштва, а више од 10 милиона људи је ослобађано годишње, еквивалентно је изласку из сиромаштва становника у земљи са средњим бројем популације, рекао је Си.

Економски и друштвени развој се знатно мења у сиромашним подручјима. Сви регистровани сиромашни људи више не брину за храну ни одећу и обезбеђени су им основно образовање, основна медицинска нега и становање, додао је.

Нето приход по глави становника у сиромашним подручјима био је 298,2 јуана 2015. године, а порастао је на 10,74 хиљада јуана 2020. године. Стопа раста износи 29,2 одсто.

Обновљено је више од 7,9 милиона неусловних домова, у којима је живело 25,7 милиона сиромашних.. Дужина новоизграђених путева у селима износи 1,1 милион километара. Нова железничка мрежа у тим подручјима је дугачка 35 хиљада километара. Стопа снабдевања електричном енергијом у сиромашним подручјима достигла је 99 одсто. Стопа покривености 4Г мрежом премашује 98 одсто, рекао је Си.

Кинеска постигнућа у уклањању сиромаштва припадају Кини и свету и допринела су изградњи заједнице са заједничком будућношћу човечанства.

Од спровођења кинеске политике реформе и отварања према свету, према тренутним стандардима сиромаштва, из сиромаштва је извучено 770 милиона сиромашних са села.

Према међународним стандардима сиромаштва Светске банке, кинеско становништво чини 70 одсто људи широм света који су избављени из сиромаштва, током истог периода.

-Свестрана кинеска победа против сиромаштва у потпуности показује да је Комунистичка партија Кине најпоузданија водећа сила у уједињењу и вођењу народа ка напретку, казао је Си и додао да искорењивање сиромаштва није крај већ почетак нове борбе за бољи живот.

Си је нагласио да још предстоји задатак у оквиру решавања неуравнотеженог и недовољног развоја, смањења развојног јаза између урбаних и руралних подручја као и остварења свестраног развоја и заједничког просперитета свих Кинеза.

-На новом путовању свестране изградње социјалистичке државе и модернизације, промовисање заједничког просперитета свих људи мора имати важније место. Морамо непрекидно улагати заједничке напоре у остварење овог циља и промовисати свестрани развој људи и свестрани напредак друштва, тако да осећај добитка, среће и безбедности народа буде значајнији, сигурнији и одрживији, закључио је Си Ђинпинг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)